latinica  ћирилица
28/02/2022 |  15:26 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Vlada Srpske preuzima Sberbanku; Biće uloženo 15 miliona KM osnovnog kapitala (VIDEO)

Vlada Republike Srpske preuzeće Sberbanku u Srpskoj i uložiće 15 milona KM osnovnog kapitala, rekla je ministarka finansija Srpske Zora Vidović.
Konferencija za novinare - Foto: RTRS
Konferencija za novinareFoto: RTRS

Istakla je da će banka nastaviti raditi pod novim imenom.

- Vlada Srpske će preuzeti i zaštititi banku. Osnivamo novu banku pod novim imenom i nastavlja se rad. Sve je u skladu sa zakonskim procedurama - istakla je Vidovićeva.

Naglasila je da je finansijski sistem ostaje potpuno stabilan.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković da će novo ime banke biti objavljeno u naredna 24 časa.

- Svaka marka, sva sredstva biće zaštićeni, izvršavaće sve svoje obaveze kao i do sada. Imali smo brzu reakciju Agencije za bankarstvo Srpske - istakao je Višković.

Direktor Sberbanke u Banjaluci Aleksandar Kesić rekao je da ova banka u Republici Srpskoj postoji više od 20 godina i nikada nije imala problema.

- Imamo trenutno dva problema jedan jeste vlasničke akcije Sberbanke, a drugi problem je uopštena panika građana, koju mi svakako razumijemo. Građani trebaju da znaju da mi nemamo nikakvih problema kada je u pitanju isplata, svaka marka građana biće isplaćena i zaštićena - istakao je Kesić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Vlada Republike Srpske sada vlasnik Sberbanke, što govori da je to garancija samim klijentima za ozbiljnost u okviru koje niko neće ostati bez novca.

Dodik je rekao da je ponosan što institucije Srpske u ovom smislu reaguju da ne dođe do likvidacije Sberbanke, te da se sačuvaju depoziti i više stotina radnih mjesta.

- Cilj je da ova banka ne doživi krah jer je važna za naš bankarski sistem - rekao je Dodik.

Srđan Šuput iz Agencije za bankarstvo Srpske rekao je da je Agencija ušla u upravljanje Sberbankom, te da će Vlada stati iza ove banke.