latinica  ћирилица
01/03/2022 |  12:15 ⇒ 12:17 | Autor: SRNA

Vučić: Odoljeti pritiscima, izbjeći bijes velikih, a sačuvati zemlju i dostojanstvo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da vjeruje da će Srbija uspjeti da odoli brojnim pritiscima u vezi sa Ukrajinom i Rusijom, da sačuva ponos i dostojanstvo, izbjegne bijes velikih, sačuva i odbrani zemlju i da joj obraz ostane neukaljan.
Aleksandar Vučić (Foto: instagram/buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić (Foto: instagram/buducnostsrbijeav)

- Pritisci su ogromni na zemlju i biće to mnogo teško izdržati, pitanje kako i šta. Sinoć sam imao razgovore sa predstavnicima više zemalja, danas cijeli dan. Tek toliko o poštovanju prava zemalja da samostalno odlučuju. Koliko možemo čuvaćemo se i držati. Nije jednostavno i lako - rekao je Vučić.

Povodom glasanja u UN i drugim međunarodnim organizacijama, Vučić je naveo da su na dnevnom redu stalno neka glasanja, ali će se Srbija pridružiti svakom glasanju protiv rušenja teritorijalnog integriteta, a da se za uvođenje sankcija nekome neće pridruživati, barem dok može da izdrži.

Komentarišući podizanje borbene gotovosti u Hrvatskoj zbog Ukrajine, Vučić je izjavio novinarima u Sremskoj Rači da Hrvatska ima pravo da to radi, ali da Srbija nema razloga da podiže svoju borbenu gotovost i da joj ne pada na pamet da to uradi.

Povodom izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska prati situaciju u susjedstvu, Vučić je rekao da je to lijepo i da je siguran da će da prati i srpski voz koji razvija brzinu 200 kilometara na čas jer oni to nemaju.

- Dobro je da prate, želim im uspjeha u tome i radujem se praćenju - naveo je Vučić.

Kada je riječ o hajci hrvatskih medija protiv Srbije i njega i da Srbija više ne može da "sjedi na dvije stolice", Vučić je rekao da ništa drugo nije mogao očekivati od "velikih prijatelja u Zagrebu", ali da Srbija ima svoju stolicu.

On je ocijenio da kampanja hrvatskih medija protiv njega i Srbije sa ciljem da naštete Srbiji nije ni fer ni korektna, ali da razumije, jer zašto bi oni bili na strani uspjeha Srbije.

Povodom poziva pojedinih srpskih novinara da se zabrani rad ruskih medija u Srbiji, Vučić je rekao da izgleda neki žele da strpaju u logore sve koji drugačije misle.

- Mnogi kada pričaju o medijskim slobodama misle da treba postoje samo mediji za koje oni misle da treba da postoje - rekao je Vučić.

Vučić je danas kod Sremske Rače prisustvovao ceremoniji obilježavanja početka radova na dionici Sremska Rača - Kuzmin u okviru projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.