latinica  ћирилица
01/03/2022 |  12:31 ⇒ 14:02 | Autor: SRNA

Borenović: Zakon o praznicima ne postoji, čestitam srpskim diplomatama

Zakon o praznicima BiH ne postoji, samim tim diplomate i zaposleni nisu obavezni da obilježavaju 1. mart, nepostojeći praznik koji se proslavlja samo u jednom entitetu, rekao je Srni član Komisije za spoljne poslove Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović.
Branislav Borenović - Foto: RTRS
Branislav BorenovićFoto: RTRS

On je napomenuo da od početka mandata Bisera Turković vrši pritisak na zaposlene srpske nacionalnosti, na šta se očigledno moralo "odgovoriti odbijanjem instrukcija" i na čemu im je čestitao.

Borenović je rekao da je današnji dan podsjetnik na početak krvavog građanskog rata koji je iza sebe ostavio stradanje i patnju, a pucanj na srpskog svata na Baščaršiji Nikolu Gardovića je bio "pucanj u mir".

- Prvi mart je dan tuge, a ne dan za slavlje i nikada, ma koliko se trudili da to nametnu, ovaj dan neće biti praznik u Republici Srpskoj - rekao je Borenović.

On je podsjetio na nelegitimnost referenduma održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine.

- Način donošenja odluke o referendumu bez srpskih poslanika u Skupštini, kao i činjenica da su `nezavisnost` izglasali isključivo tadašnji muslimani i Hrvati, mnogo govori o njihovom odnosu prema Srbima i našim pravima na ovim prostorima. Izgradnja razumnijih odnosa u budućnosti moguća je samo na bazi uvažavanja i barem minimalnog poštovanja interesa i osjećaja svih u BiH. A ova predstava oko 1. marta svakako nije korak u tom smjeru - istakao je Borenović.