latinica  ћирилица
01/03/2022 |  13:32 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Sajić: Pozivanje na odgovornost samo srpskih diplomata odraz političke ostrašćenosti

Generalni konzul BiH u Njemačkoj Vera Sajić izjavila je da pozivanje na odgovornost samo srpskih ambasadora i generalnih konzula pokazuje političku ostrašćenost, neprofesionalizam i nedostatak diplomatije.
Vera Sajić - Foto: SRNA
Vera SajićFoto: SRNA

Ona je istakla da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nikada nije reagovala na sporne izjave bošnjačkih diplomata, pa čak ni onda kada su pozivali na rat.

Reagujući na najavljene mjere Ministarstva inostranih poslova protiv srpskih diplomata zbog neobilježavanja 1. marta Sajićeva je ukazala da je upravo Turkovićeva dužna da se uzdržava od političkih izjava i kvalifikacija, što ipak svakodnevno čini.

- Turkovićeva, svjedoci smo, favorizuje određenu političku ideologiju izvan Ustavom i zakonom propisanih normi, kako piše u saopštenju MIP-a, a za šta optužuje ambasadore i generalne konzule iz reda srpskog naroda - napomenula je Sajićeva za Srnu.

Sajićeva je poručila da treba prihvatiti realnost da za Republiku Srpsku 1. mart nije praznik, pa tako ni za diplomate koje dolaze iz Republike Srpske.

"Tako je bilo i svih prethodnih godina, tako će i biti. To je tužan datum za BiH nakon kojeg su počele ratne strahote", rekla je Sajićeva.