latinica  ћирилица
01/03/2022 |  14:00 ⇒ 14:02 | Autor: SRNA

Nešić: Turkovićeva nije šef ambasadorima

Član Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić izjavio je da ministr inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nije šef ambasadorima i da svoje ratne zakone može okačiti "mačku o rep".

- Јedino Predsjedništvo BiH može slati instrukcije ambasadorima, a Turkovićeva je kurir koji im prosljeđuje. Svi joj javno kažemo - neka proba kazniti bilo koga jer neće da slavi njen 1. mart, dan kada su njene Zelene beretke ubile Srbina i kada je počeo rat - rekao je Nešić.

On je upitao da li se očekuje da ambasadori ćute na njenu bahatost i ponižavanja srpskog naroda?

- Zapanjen sam koliko je izopačen um te žene da ide dotle da čitavom jednom narodu pokušava da nametne, da ga natjera da slavi dan tragedije tog naroda - naglasio je Nešić.

Nešić, koji je i lider NDP-a, ocijenio je da Turkovićeva nema ni obraza, ni obzira, a ni poštovanja prema tuđim žrtvama i stradanju. "Nevjerovatno je da postoji tako zla žena", smatra Nešić.

Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je juče da će istupi dijela ambasadora i generalnih konzula, koji su odbili instrukcije o obilježavanju 1. marta, biti osnov za poziv na odgovornost zbog kršenja principa diplomatske službe.

Srpski ambasadori i generalni konzuli BiH uputili su 19. februara otvoreno pismo kojim obavještavaju Turkovićevu da neće prihvatiti njenu instrukciju kojom zahtijeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom 30 godina od takozvanog dana nezavisnosti BiH, 1. marta, obilježe ovaj nepostojeći praznik.