latinica  ћирилица
01/03/2022 |  14:17 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Živković: Srpska nikada neće učestvovati u obilježavanju 1. marta

Ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković izjavio je danas da ni Republika Srpska niti on nikada nisu i neće učestvovati u obilježavanju 1. marta, kao takozvanog dana nezavisnosti dijela BiH, jer ga doživljavaju kao dan kada su "drugi donijeli odluku da ne žele da žive sa Srbima u istoj državi".
Milorad Živković - Foto: RTRS
Milorad ŽivkovićFoto: RTRS

To bi, ocijenio je Živković, bilo isto kao kada bi ožalošćenu porodicu neko kažnjavao što ne pjeva, nego plače na pogrebu njima najdražih.

- Proizvoljno gledanje na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i uzimanje, po principu švedskog stola, iz Ustava i zakona samo ono što odgovara jednom narodu ili stranci, u ovom slučaju predstavnicima političkog Sarajeva koje spredvodi radikalni dio SDA, ne može donijeti ništa dobro, naprotiv prijeti radikalizacijom situacije - ocijenio je Živković.

Prema njegovim riječima, pozivajući se na kontinuitet pravnih propisa, vezano za Aneks dva, bošnjački političari zaboravljaju da su po tom osnovu mnogi zakoni još na snazi i krivično djelo je ne sprovoditi ih.

- Spomenuo bih samo Zakon o zabrani nošenja zara i feredža iz 1950. godine. Ovo je ujedno i poruka najglasnijem zagovorniku obilježavanja 1. marta po čitavom svijetu da je nezakonito, ali i nemoralno tjerati čitav jedan narod da slavi tuđe praznike - rekao je Živković, komentarišući instrukcije ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Bisere Turković mreži diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Ambasador BiH u Sloveniji je podsjetio da je svojevremeno, od 2010. do 2014. godine, u svojstvu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odbio da da saglasnost za korišćenje skupštinskih sala radi obilježavanja nelegalnog 1. marta, zbog čega je saslušan u Agenciji za istrage i zaštitu BiH, ali očigledno bez epiloga za kršenje zakona.

Zahtjev za korištenje sala parlamenta BiH uputio je tada Forum parlamentaraca 1990, koji je okupljao članove parlamenta takozvane Republike BiH iz saziva 1990-1996. godine, i koji su i donijeli nelegalnu odluku o sprovođenju referenduma o nezavisnosti BiH.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara saopštilo je juče da će istupi dijela ambasadora i generalnih konzula, koji su odbili instrukcije o obilježavanju 1. marta, biti osnov za poziv na odgovornost zbog kršenja principa diplomatske službe.

Srpski ambasadori i generalni konzuli BiH uputili su 19. februara otvoreno pismo kojim obavještavaju Turkovićevu da neće prihvatiti njenu instrukciju, kojim zahtijeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom 30 godina od takozvanog "dana nezavisnosti BiH" 1. marta obilježe ovaj nepostojeći praznik.