latinica  ћирилица
01/03/2022 |  14:40 | Autor: SRNA

Berjan: Prijetnje Turkovićeve samo će osnažiti naše jedinstvo

Ambasador BiH u Јapanu Siniša Berjan izjavio je da će prijetnje ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković o pozivanju na odgovornost i sankcionisanju ambasadora i generalnih konzula iz reda srpskog naroda samo osnažiti njihovo jedinstvo u sprečavanju njene samovolje.
Siniša Berjan - Foto: Glas Srpske
Siniša BerjanFoto: Glas Srpske

Reagujući na pismo Turkovićeve da će istupi dijela ambasadora i generalnih konzula, koji su odbili instrukcije o obilježavanju 1. marta, biti osnov za poziv na odgovornost zbog kršenja principa diplomatske službe, Berjan je rekao Srni da takozvani dan nezavisnosti BiH za srpski narod u Republici Srpskoj i za njene predstavnike u institucijama BiH nije praznik, niti će biti.

Berjan je istakao Turkovićeveva zloupotrebom položaja, propagiranjem ličnih stavova i političke ideologije kojoj pripada, konstantno pokušava da se predstavi većom institucijom od Predsjedništva BiH.

Za Turkovićevu je rekao da je jedan od najglasnijih predstavnika i promotera bošnjačke politike, te da njene poruke samo dovode do još dubljih etničkih podjela u BiH i ne doprinose pomirenju njenih naroda.

On je podsjetio da Turkovićeva nije kreator spoljnih politika, već isključivo njihov izvršilac, a da se sve odluke u vezi sa spoljnom politikom donose isključivo u Predsjedništvu BiH.

- Nećemo dozvoliti da nam se taj nepostojeći praznik nameće, jer kod srpskog naroda pominjanje 1. marta izaziva negativne emocije i tužna sjećanja na početak građanskog rata u BiH  - istakao je Berjan i dodao da je za njega i Ambasadu danas samo još jedan redovan radni dan.

Srpski ambasadori i generalni konzuli BiH uputili su 19. februara otvoreno pismo kojim obavještavaju Turkovićevu da neće prihvatiti njenu instrukciju kojom zahtijeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom 30 godina od takozvanog dana nezavisnosti BiH, 1. marta obilježe ovaj nepostojeći praznik.