latinica  ћирилица
03/03/2022 |  07:13 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

Dogovor Moskve i Kijeva o humanitarnim koridorima (FOTO/VIDEO)

Završena je druga runda pregovora Rusije i Ukrajine o prestanku sukoba. Pregovarači Kijeva i Moskve postigli su dogovor o zajedničkom obezbjeđivanju humanitarnih koridora, a u okviru dogovora postoji i mogućnost obustave vatre tokom evakuacije. Dogovoreno je i da se održi i treća runda pregovora.
Pregovori Rusije i Ukrajine u Bjelorusiji (Foto: Minstarstvo inostranih poslova Bjelorusije) -
Pregovori Rusije i Ukrajine u Bjelorusiji (Foto: Minstarstvo inostranih poslova Bjelorusije)

22.51 - IAEA: Hitno obustaviti borbe u blizini nuklearne elektrane

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je ruske i ukrajinske vojnike da obustave sukobe u okolini ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon što je Kijev saopštio da se borbe vode u obližnjem gradu Energodaru, prenosi Rojters.

21.28 - Ukrajinski parlament donio je zakon o nacionalizaciji ruske imovine u Ukrajini.

- Vrhovna rada je donijela je zakon o osnovnim principima prinudnog oduzimanja ruskih objekata, kao i imovine njenih građana u Ukrajini - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog parlamenta, prenosi Sputnjik.

20.29 - SAD će uvesti sankcije grupi ruskih oligarha i portparolu Kremlja Dmitriju Peskovu, saopštila je večeras Bijela kuća.

SAD uvode potpuno blokirajuće sankcije protiv nekoliko oligarha i zvaničnika, kao i protiv nekih njihovih kompanija.

Među sankcionisanima su osnivač rudarske kompanije "Metaloinvest" Ališer Usmanov, kao i oligarsi Sergi Čemezov, Igor Šuvalov, Јevgeni Prigožin, Arkadi Rotenberg, Boris Rotenberg te direktor "Transnjefta" Nikolaj Tokarev i 47 članova njihovih porodica.

20.15 - Razumijevanje koje su ruska i ukrajinska strana postigle o humanitarnim pitanjima tokom druge runde pregovora veoma je važno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Razumijevanje o humanitarnim pitanjima u tako teškoj situaciji je veoma važno - rekao je Peskov.

19.47 - Predsjednik SAD DŽozef Bajden zatražio je od Kongresa 10 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, uključujući cijenu preraspoređivanja trupa u istočnoj Evropi, podršku i isporuke oružja Kijevu, te tajne i obavještajne operacije.

19.25 - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je danas da Ukrajina i Rusija mogu da nađu izlaz iz ratnog sukoba ako se Kremlj bude odnosio prema Ukrajini kao prema ravnopravnoj strani i ako iskreno pristupi pregovorima.

- Postoje stvari oko kojih se mora naći kompromis da ljudi ne bi umirali, ali ima stvari oko kojih nema kompromisa - rekao je Zelenski u televizijskom intervjuu.

On je rekao da je spreman da vodi otvoren razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

18.49 - Pregovarači Kijeva i Moskve postigli su dogovor o zajedničkom obezbjeđivanju humanitarnih koridora, rekao je član ukrajinskog pregovaračkog tima, piše Rojters, a prenosi RTS.

U okviru dogovora postoji i mogućnost obustave vatre tokom evakuacije.

I ruska strana je potvrdila da je postignut dogovor o humanitarnim koridorima. Navode da je došlo do značajnog pomaka. 

Dogovoreno je i da se održi i treća runda pregovora.

18.20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin je na sastanku sa članovima Savjeta za bezbjednost rekao da akcija u Ukrajini ide po planu i da su ruski vojnici pokazali izuzetnu hrabrost.

17.35 - Ankara: Dronovi ne predstavljaju tursku pomoć Ukrajini

U turskom ministarstvu spoljnih poslova kažu da pošiljka dronova ne predstavlja pomoć Ankare Ukrajini, več je reč o privatnoj prodaji.

Turska, koja je članica NATO-a, a deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom, i ima dobre veze sa obe zemlje, kritikovala je rusku vojnu akciju u Ukrajini, ali se protivi uvođenju sankcija Moskvi, prenosi RTS.

16.12 - Delegacije Rusije i Ukrajine počele su novu rundu pregovora u Bjalovješkoj šumi u Bjelorusiji, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije na svom Tviter nalogu.

Pregovori Rusije i Ukrajine u Bjelorusiji (Foto: Minstarstvo inostranih poslova Bjelorusije Twitter)

15.11 - Zaharova: U toku pregovori

- Kao što je poznato, na teritoriji Bjelorusije su počeli direktni pregovori predstavnika Rusije i Ukrajine. Očekujemo da će oni dovesti do brzog okončanja ove situacije, obnavljanja mira u Donbasu i povratka svih naroda Ukrajine mirnom životu - objavila je portparolka ruskog Ministarsva inostranih poslova Marija Zaharova na Tviter nalogu.

15.05 - Ukrajinska delegacija je stigla na pregovore sa ruskom delegacijom u Bjelorusiji, javlja Rojters pozivajući se na Tas, a prenosi RTS.

14.45 - Formula 1 raskinula je ugovor sa organizatorom Velike nagrade Rusije, saopšteno je na sajtu takmičenja.

Kako je navedeno, to znači da Rusija više neće imati trku u budućnosti.

Trka u Sočiju, koja je trebalo da se vozi 25. septembra, otkazana je prošle nedjelje, ali raskidom ugovora neće biti ni trke u Sankt Peterburgu, koja je bila planirana za 2023. godinu.

14.42 - Iz Ukrajine je do sada u susjedne zemlje evakuisano više od 50 državljana BiH, od kojih je određeni broj već stigao u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

U saopštenju se navodi da Krizni štab Ministarstva nastavlja aktivnosti na pomoći državljanima BiH da napuste Ukrajinu, a nadležne ambasade BiH i resorno ministarstvo preduzimaju sve potrebne mjere i radnje i u kontaktu su sa državljanima BiH i članovima njihovih porodica.

Iz Ministarstva navode da su u kontaktu i sa OEBS-om i Delegacijom EU u BiH, koja je ponudila asistenciju u ovim aktivnostima.

14.26 - Ambasada Republike Srbije u Ukrajini je, iz razloga zaštite bezbejdnosti osoblja, danas privremeno zatvorena, a osoblje tog diplomatsko-konzularnog predstavništva nastaviće da, do sticanja uslova za povratak, posao obavlja iz Beograda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

14.11 - Evropska komisija: Kandidaturom Ukrajine ništa se ne mijenja u procesu proširenja

13.43 - U pregovorima Rusije i Ukrajine mjesto održavanja je sporedno pitanje, glavna stvar je sastanak i činjenica da je održan prvi razgovor, a sadržaj pregovora ne bi trebalo da bude predmet javne rasprave, izjavio je portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

Prema njegovim riječima, u Kremlju se nadaju da će ukrajinski pregovarači danas ipak stići do mjesta za pregovore sa predstavnicima Rusije.

13.34 - Savjet UN za ljudska prava počeo je hitnu debatu o situaciji u Ukrajini, javlja dopisnik Sputnjika.

Odluku o hitnoj raspravi donio je sekretarijat Savjeta u ponedjeljak, a odobrilo ju je 29 od 47 stalnih članova te organizacije. Trinaest zemalja je bilo uzdržano, uključujući Kazahstan, Namibiju, Pakistan, Senegal, Somaliju, Sudan, Ujedinjene Arapske Emirate i Uzbekistan. Pet zemalja je bilo protiv, uključujući Rusiju, Kubu i Venecuelu.

13.28 - Predsjednik Francuske Emanuel Makron sat i po je razgovarao telefonom s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a potom i s predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, prenose mediji pozivajući se na Јelisejsku palatu.

Kako je saopštio premijer Francuske, Makron je sa Putinom razgovarao na temu humanitarnih koridora.

13.20 - Ukrajinska delegacija je na putu za pregovore sa Rusijom, koji počinju za par časova, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak, dodajući da delegacija stiže helikopterom.

13.19 - Kijev namjerava da se na predstojećim pregovorima sa Moskvom dogovori o uspostavljanju humanitarnih koridora, izjavio je član ukrajinske delegacije David Arahamija.

- Minimum koji imamo da postignemo je da uspostavimo humanitarne koridore. Sve preko toga - po mogućnosti - rekao je on.

13.10 - Rusija je osudila kao "sramotnu" odluku u posljednjem trenutku o zabrani ruskim sportistima da učestvuju na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, kao vid kazne zbog operacije u Ukrajini.

- Ova situacija je monstruozna. To je sramota za Međunarodni paraolimpijski komitet - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.49 - Ukrajinsko Ministarstvo energetike saopštilo je da je Ukrajina zamolila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da zatraži pomoć NATO u zatvaranju vazdušnog prostora iznad područja gdje se nalaze nuklearne elektrane, kako bi se spriječio mogući "nuklearni terorizam" od strane Rusije.

12.25 - Evropska unija poziva na hitan prekid vatre u Ukrajini, izjavio je visoki diplomata EU Žozep Borelj.

- Ovaj rat treba da se zaustavi sada. Pozivam na hitan prekid vatre. Pozivam na hitno uspostavljanje humanitarnih koridora - napisao je Borelj na Tviteru.

12.08 - EU će preduzeti dodatne korake protiv Rusije ako se pogorša situacija u Ukrajini, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Dodala je da se EU priprema i za slučaj odgovora Rusije, uključujući proširenje i diverzifikaciju energetskih izvora.

12.00 - Vlada Češke proglasila je vanredno stanje koje stupa na snagu sutra, zbog velikog priliva izbjeglica iz Ukrajine.

Vanredno stanje će trajati 30 dana, a može biti produženo ako bude neohodno, prenosi Si-En-En.

11.45 - U pregovorima Rusije i Ukrajine mjesto održavanja je sporedno pitanje, glavna stvar je činjenica sastanka i činjenica da je održan prvi razgovor, a sadržaj pregovora ne bi trebalo da bude predmet javne rasprave, rekao je portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

- Mjesto je u ovom slučaju sekundarno, glavna stvar je sam sastanak. Znate da je održana prva runda, zahvalni smo bjeloruskoj strani što je stvorila odlične uslove za pregovore - rekao je Peskov komentarišući ideju o posredovanju drugih zemalja u pregovorima sa Ukrajinom i obezbjeđivanju platforme za njih.

11.38 - Šef ruske delegacije u pregovorima s Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je da bi druga runda pregovora mogla da počne u 15.00 časova po moskovskom vremenu (13.00 časova po centrlanoevropskom).

On je istakao da je to vrijeme od ranije planirano. Dodao je da će sastanak biti održan u Brestskoj oblasti u Bjelorusiji.

11.15 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da će 16.000 stranih plaćenika da se bori na strani njegove zemlje.

On je u video-poruci rekao da "Ukrajina dočekuje prve strane volontere", koji su se zaputili ka toj zemlji "da zaštite njenu slobodu".

      View this post on Instagram

A post shared by Volodimir Zelensьkiй (@zelenskiy_official)

10.50 - Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova kaže da je reakcija međunarodne zajednice na poteze Rusije, uključujući Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija "histerična", a da su izjave zvaničnika "apsurdne".

- To je histerija, to je zastrašivanje, to je sve zajedno. Oni će sve više i više da iznose te apsurdne tvrdnje - rekla je Zaharova. Kako je istakla, Rusija se trudila da spriječi razvoj događaja u Ukrajini, ali je Zapad izabrao da na to ne obrati pažnju.

10.22 - Sergej Lavrov se obratio javnosti

- Moskva ne može da dozvoli da sa teritorije Ukrajine stiže prijetnja od direktnog napada na Rusiju - izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Pregovori Rusije i Ukrajine će biti održani, rekao je on.

09.10 - Bocan Harčenko: Moskva neće tražiti od Beograda da prizna Donjeck i Lugansk

08.50 - Paraolimpijski komitet suspendovao sportiste iz Rusije i Bjelorusije

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije neće moći da se takmiče na Zimskim paraolimpijskim igrama 2022. u Pekingu, saopštio je Međunarodni paraolimpijski komitet. 

08.48 - Da Rusija nije odmah pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, "bukvalno sljedećeg dana" bi NATO pokrenuo svoju operaciju uz posredstvo ukrajinskih nacionalista, izjavio je predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

08.40 - Francuska će danas Savjetu bezbjednosti UN predložiti rezoluciju u kojoj se zahtijeva prekid rata u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan za televiziju Frans 2. Iz kabineta francuskog predsjednika ranije je predviđen takav korak.

08.24 - Uvedene sankcije i ruskim mačkama

08.21 - Njemačka razmatra isporuku 2.700 protivvazdušnih projektila Ukrajini, rekao je izvor iz njemačke Vlade.

08.10 - Mađarska neće staviti veto na sankcije EU protiv Rusije budući da je jedinstvo bloka od ključne važnosti usljed sukoba u Ukrajini, koji Budimpešta nedvodsmisleno osuđuje, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban.

08.00 - Ukrajinski bataljoni "Azov" i "Desni sektor" ne dopuštaju mještanima grada Mariupolja da prođu humanitarni koridor i nijedan mještanin nije napustio grad, rekao je zvaničnik vojske Donjecke Narodne Republike Eduard Bašurin.

- Otvorili smo humanitarni koridor da bi civilno stanovništvo napustilo grad, ali "Azov" i "Desni sektor" to ne dopuštaju. U jednoj od ulica se šezdesetak ljudi, polovina su žene i djeca, nalazi u podrumu škole koja je minirana - naglasio je Bašurin.

07.58 - Protok ruskog gasa preko gasovoda "Јamal-Evropa" ka Njemačkoj iz Poljske u velikom je padu, podaci su operatera gasovoda Gaskejd.

07.34 - Јoš sedam naselja, među kojima je Starobeljsk, prešlo je pod punu kontrolu LNR, saopštila je Narodna milicija LNR.

07.24 - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozdravio je usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN, navodeći da je rezolucijom svijet oštro osudio nezakonite napade na jednu suverenu državu.

- Odluka je jasna. Svijet je oštro osudio nezakonite i ničim izazvane napade na jednu suverenu državu - naveo je Borelj u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu EU.

07.09 - Snažne eksplozije čule su se u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima tokom noći i jutra, javlja Bi-Bi-Si.

Najamnje četiri jake eksplozije oko tri sata po lokalnom vremenu obasjale su nebo iznad Kijeva, navodi Bi-Bi-Si. Nije poznato šta je bila meta napada niti da li je bilo povrijeđenih.

07.05 - Američki Stejt department pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da "odmah prekine krvoproliće" i da povuče trupe sa teritorije Ukrajine.

U saopštenju objavljenom kasno sinoć po američkom vremenu, SAD takođe optužuju Rusiju da je pokrenula "sveobuhvatan napad na slobodu medija i istinu" kroz blokiranje pristupa nezavisnim novinskim kućama i sprečavanje njihove mogućnosti da emituju informacije o ruskom napadu na Ukrajinu.