latinica  ћирилица
04/03/2022 |  16:37 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Zaključci u vezi sa Ukrajinom nisu usvojeni (VIDEO)

Zaključci i Rezolucija u vezi sa ratom u Ukrajini nisu usvojeni, jer srpski poslanici nisu došli na sjednicu Predstavničkog doma Parlametnarne skupštine BiH.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Iako su članovi Predsjedništva Šefik DŽaferović i Željko Komšić ranije odbili inicijativu Milorada Dodika da zauzmu stav o tamošnjim dešavanjima, poslanici iz njihovih stranaka, ali i ostali iz Federacije osuđivali su, kako kažu, rusku agresiju.

Čak su usvojili prijedlog kojim traže da se Rusija izbaci iz Savjeta za sprovođenje mira.

Zaključci nemaju pravnu snagu i neće biti usvojeni u drugom krugu, poruka je srpskih poslanika.

Nezabilježen izliv rusofobije u PS BiH. Poslanici bošnjačkih i tzv.građanskih stranaka iz Federacije utrkivali su se u osudi, kako kažu "agresorskog" pohoda Rusije. Pravili su paralele sa ratom u BiH, ni manje ni više traže izbacivanje Rusije iz PIK-a.

- Stoga predlažem zaključak da Predstavnički dom uputi zahtjev svim zemljama i organizacijama članicama PIK-a da hitno suspenduju Rusiju iz ovog tijela - rekla je poslanik Edita Đapo.

Euforično blaćenje Rusije trajalo je cijelo jutro, a da pri tom federalni poslanici nisu ni pokušali da uđu u srž problema. Rat u Ukrajini iskorišten je da se od Brisela zatraži prijem BiH “preko reda” u EU, ali i NATO i da se u javnosti dodatno raspali antirusko raspoloženje.

- Ili ste na strani naroda Ukrajine i Amerike ili ste na strani Putina sa Sirijom i Eritrejom - izjavio je poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu PS BiH Predrag Kojović.

- Nadam se da Kijev neće postati Sarajevo i da neće biti novih Srebrenica u Ukrajini - istakao je poslanik SDA u Predstavnilčkom domu PS BiH Adil Osmanović.

Federalni poslanici zatražili su od Savjeta ministara da se državljanima Ukrajine omogući ulazak u BiH sa ličnim kartama, a Rusima uvedu vize. Hrvatski poslanici bili su uzdržani za većinu zaključaka smatrajući da je parlament iskorišten za ličnu promociju i iživljavanje pojedinih poslanika.

- Čuo sam jednog kolegu koji kaže da je dobro da smo se sastali makar i u nepotppunom sastavu , ne slažem nije dobro, volio bih da smo bili svi - dodao je šef Kluba HDZ BiH u Predstavničkom domu PS BiH Nikola Lovrinović.

Srpski poslanici razumiju stradanje svih na prostoru Ukrajine , potrebnu pomoć treba slati sa adresa koje to mogu, sa nivoa entiteta i kantona. Ali rusofobna politika i prozivanje poslanika iz Srpske za svrstavanje na jednu stranu ničemu ne vodi. Ističu da je spoljna politika u nadležnosti Predsjedništva.

- Sjednica Predstavničkog doma na kojoj nisu učestvovali predstavnici stranaka iz Srpske bila je predstava javnost, pokušaj dodvoravanja kad niko od njih to i traži. Danas su se mnoge kolege pozivale na poštovanje međunarodnog prava , pokazano je licemjerstvo , ako se zaista zalažemo za teritorijalni integritet i suverenitet onda je je bilo vrijeme da se to iskaže kada je SR Јugoslavija bombordobana - navela je šef Kluba psolanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković Bursać.

- Svima je poznato da ima takvih sijaset zaključaka i rezolucija koje se usvoje bez Srba a ne mogu da prođu drugo čitanje.Njihova funkcija je u podizanju tenzija, iživljavanju niskih strasti i ti dokumenti nikada neće biti usvojeni i to je razlog za pojačan srbofobni odnos a rusofobni je samo alibi - dodao je šef Srpskog kluba Predstavničkog doma PS BiH Nenad Stevandić.

U drugom planu današnjih diskusija bio je humanitarni aspekt i pomoć narodu pogođenom ratnim razaranjima u Ukrajini.

Povezane vijesti:

Vulić: Današnja sjednica zloupotreba Predstavničkog doma

Krišto: Bez poslanika iz Republike Srpske ne može ništa proći