latinica  ћирилица
05/03/2022 |  12:09 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

BiH - moguća ili nemoguća država: Unutrašnji dijalog i bez nametanja rješenja (VIDEO)

Vratiti se unutrašnjem dijalogu i međusobnom uvažavanju bez nametanja rješenja i korišćenja sankcija koje vode u dalju konfrontaciju i ne doprinose miru i razvoju demokratije, poruke su današnje konferencije "BiH - moguća ili nemoguća država" koja je održana u Banjaluci. Poručeno je i da BiH neće opstati bez punog uvažavanja ustavnog položaja i nadležnosti institucija na svim nivoima vlasti.
Naučna konferencija u Banjaluci - Foto: RTRS
Naučna konferencija u BanjaluciFoto: RTRS

- BIH je moguća država, ali jedino na matamatičkoj formuli. Ali kao konstitucionalista ću reći na ustavnom načelu njene konstitucije kao složene države, federalno konfederalnog modela sa dva državotvorna dijela - naglasio je Mile Dmičić,  profesor ustavnog prava.

Hamdija Lipovača, profesor na Pravnom fakultetu u Bihaću, naglašava da je BiH moguća samo ako shvatimo da ne može jedan narod birati dva Predsjedništva BiH.

- Biraju člana koji ne oslikava karakter korpusa iz kojeg dolazi i koji nema podršku tog korpusa. Ukoliko se pokušava jedni drugima gurnuti prst u oko i dočekivati na nož sve ono što dolazi od naših susjeda i od predstavnika konstitutivnih naroda u BiH, a istovremeno se kleti u konstitutivnost - istakao je Lipovača. 

Profesor na Filozofsko fakultetu u Mostaru Dražen Barbarić naglašava da iz Dejtonskog sporazuma treba uzeti načela, koja će garantovati jednakost tri konstitutivna naroda, umjesto koncepata iz mašte koji idu ka favorizovanju samo jednog naroda u državi.