latinica  ћирилица
07/03/2022 |  19:13 | Autor: SRNA

Pašalić: Uskoro nabavka 1.200 junica

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će u narednih nekoliko sedmica biti završeni potrebni pravilnici kako bi, u skladu sa dogovorom sa mljekarama, bilo nabavljeno 1.200 junica za šta će biti izdvojen milion KM.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

Pašalić je najavio da će u petak, 11. marta, sa "Mlijekoproduktom" iz Kozarske Dubice biti potpisan sporazum, a odmah nakon objave pravilnika će se početi sa nabavkom.

- Sličnu aktivnost imamo sa mljekarom `Pađeni`, i to će sigurno biti veliki podstrek za proizvođače mlijeka kada zanove svoja stada - rekao je Pašalić nakon što je prisustvovao redovnoj sjednici Udruženja proizvođača mlijeka Republike Srpske u Prnjavoru.

On kaže da je na sastanku konstatovano da ima određenih problema u svim sektorima poljoprivrede, pa tako i mljekarstvu.

- To su problemi prouzrokovani i poskupljenjem goriva i đubriva, problemi sa dopremanjem nekih repromaterijala, zbog čega sada moramo da tražimo način da pomognemo mljekarima. Do sada smo uspjeli obezbijediti redovnu premiju za proizvođače mlijeka, ali to nije dovoljno i trebamo vidjeti na koji još način možemo pomoći - rekao je Pašalić.

On je naveo da je jedna od tema bila i povećanje otkupne cijene mlijeka zbog čega će naredne sedmice biti razgovarano sa mljekarama, trgovcima i proizvođačima.

Pašalić je podsjetio da je agrarni budžet za ovu godinu 75.000.000 KM, a da je, osim toga, prije nekoliko dana izdvojeno dodatnih 10.000.000 KM koji će biti raspoređeni i na proizvođače voća, povrća, tovnih svinja i još neke sektore.

- Nastojaćemo da svima brzo pomognemo jer želimo da tih 10 miliona KM što prije dođe na račune poljoprivrednih proizvođača kako bi što spremnije mogli ući u proljećnu sjetvu ili sadnju - naglasio je Pašalić.

Pašalić je istakao i da će svi proizvođači koji ove godine posiju kukuruz imati pravo na povrat 20 odsto od cijene vrećice kukuruza, za šta je izdvojeno ukupno 2,2 miliona KM.