latinica  ћирилица
08/03/2022 |  13:40 | Autor: SRNA

Beograd se snažno protivi prijemu Prištine u Savjet Evrope

Srbija se snažno protivi pokretanju procedure za prijem Prištine u Savjet Evrope jer bi to predstavljalo kršenje Statuta i narušilo jedinstvo te organizacije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.
Nikola Selaković - Foto: RTRS
Nikola SelakovićFoto: RTRS

On je u Beogradu, na sastanku sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Marijom Pejčinović Burić, naveo da, u skladu sa politikom normalizacije odnosa sa Prištinom, Srbija podržava svaki angažman ovog savjeta na Kosmetu čiji je cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom.

Selaković je naveo da Srbija sa velikom pažnjom i zabrinutošću prati aktuelna dešavanja na istoku Evrope i naglasio da srpski narod i Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima i da su joj i Rusija i Ukrajina prijateljske zemlje, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije pozdravio je odluku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da uputi posmatračku misiju za predstojeće predsjedničke i parlamentarne izbore u Srbiji.