latinica  ћирилица
11/03/2022 |  18:53 ⇒ 18:59 | Autor: SRNA

Izetbegović za loše stanje krivi Dodika

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović optužio je srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za "loše stanje u BiH".
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

Federalni mediji prenose da je Izetbegović, nakon sjednice Predsjedništva BiH rekao novinarima, da je "Dodik kriv za odlazak mladih iz BiH".

- Ono što je vidljivo iz Dodikovog djelovanja da je on svojom politikom užasno unazadio ovu zemlju, da bi u BiH ostale destine hiljada mladih da nije bilo njegove politike. I stotine hiljada penzioneri bi imali veću platu. Zaustavljao je investicije. Mogli smo do sada biti u NATO savezu i uznapredovali na EU putu da nije bilo njega - smatra Izetbegović.

On je pozvao je sve faktore u Bih i regionu da ulože napore u očuvanje bezbjednosti i mira.

Izetbegović je rekao da od policijskoh agencija očekuje da djeluju preventivno kada je bezbjednost u pitanju.

On je pozdravio usvajanje zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji su u okviru tačaka iz Mišljenja Evropske komisije, te pozvao Dom naroda da što prije zakaže sjednicu na kojoj će te tačke biti potvrđene.

- Očekujemo od Evropske komisije da nam dodijeli kandidatski status nakon što zakoni budu potvrđeni u Domu naroda - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je na sjednici Predsjedništva SDA zaključeno da je neophodno donijeti niz odluka kojima će se obezbijediti energetska nezavisnost BiH.

- To podrazumijeva nastavak rada termobloka četiri i pet, ali i izgradnju alternativnog smjera dolaska gasa - rekao je Izetbegović.