latinica  ћирилица
17/03/2022 |  22:07 ⇒ 18/03/2022 | 07:54 | Autor: RTRS

Lukač: Laž je da smo popisivali Bošnjake (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ne vrši popisivanje zaposlenih u Oružanim snagama i Obavještajno bezbjednosnoj agenciji BiH, na način kako je to predstavljeno u federalnim medijima, izjavio je ministar Dragan Lukač u emisiji Pečat naše televizije.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

Lukač je rekao da je riječ o klasičnom policijskom poslu kakav obavljaju sve policijske snage u svijetu, a cilj je da se očuva mir i dobra bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH.

On je naveo da, pored misije MUP-a očuvanja mira, isti posao imaju pripadnici EUFOR-a, koji imaju taj mandat još iz Dejtonskog sporazuma.

Lukač je rekao da se pripadnici Oružanih snaga i OBA BiH popisuju u okviru redovnih policijskih aktivnosti, te da su zaposleni u zajedničkim institucijama prvi od kojih se očekuje pomoć prilikom identifikovanja bezbjednosno zanimljivih lica.

- Iz tog razloga svaki vođa sektora mora da zna u svom sektoru koju su ljudi zaposleni u zajedničkim institucijama, da bi od njih imali podršku. Sada se pokušava napraviti priča da se popisuju pripadnici Oružanih snaga i to bošnjačke nacionalnosti. Bio je konkretan slučaj u Bratuncu, gdje je naš vođa sektora, inače Bošnjak, prozvao dva pripadnika Oružanih snaga, takođe Bošnjaka, upravo iz tih razloga, da bi napravio evidenciju na bezbjednosnom sektoru, u skladu sa pravilnikom i načinu na koji rade sve policije, pa i Policija Federacije - istakao je Lukač.

Cilj je, navodi, očuvati mir i dobru bezbjednosnu situaciju u Srpskoj, ali i cijeloj BiH. Isti posao imaju pripadnici EUFOR-a, koji mandat ima još iz Dejtonskog sporazuma i prema sopstvenim procjenama povećava broj pripadnika.

- Oni svakako treba da budu stabilizacione snage, što i jeste njihov mandat i da u tom smjeru to tako i izgleda. Ali svakako da ne treba da bude pretjerana njihova prisutnost na našim ulicama i gradovima, gdje građani, htjeli to ili ne, razmišljaju o tome kada vide naoružane ljude, još strane vojnike, šta oni tu rade i da li će nešto da se desi ili se dešava nešto za šta grđani ne znaju - rekao je Lukač.

Ove godine MUP Srpske proslavlja 30 godina postojanja, a godišnjica će, ističe Lukač, biti obilježena skromno. Umjesto velike manifestacije, biće otvoren novi objekat Policijske akademije u Centru za obuku u Zalužanima.

- To je za nas kapitalni objekat, strateški objekat za MUP, jer mi u Ministarstvu moramo da krenemo od takvih stvari - kvalitetnog školovanja naših policajaca i to i radimo. Sa generacijom koja ubrzo treba da krene na Policijsku akademiju, 2.000 mladih policajaca će biti u sastavu MUP-a. To je jedna nova snaga, novi kvalitet koji može da se vidi svaki dan na našim ulicama - naglasio je ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Već 30 godina MUP Republike Srpske uspio je da se održi, uprkos brojnim pokušajima da mu se smanje ovlaštenja. Do danas, naglašava Lukač, Policija Republike Srpske je pokazala da ima snagu i mogućnost da održava bezbjednost u Srpskoj, ali i pomogne u održavanju bezbjednosti u cijeloj BiH.