latinica  ћирилица
18/03/2022 |  11:43 ⇒ 16:47 | Autor: RTRS

UŽIVO - NSRS o mjerama u oblasti indirektnih poreza

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem je dnevnom redu informacija o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije. Sjednica je zakazana na zahtjev Vlade Republike Srpske.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

 

Prenos gledajte na RTRS plus i našem portalu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je danas Kompenzacioni fond Republike Srpske isplatio četiri miliona KM po zakonu o interventnim nabavkama.

Višković je, obraćajući se u parlamentu Srpske, rekao da su osnovne životne namirnice nabavljene isključivo od domaćih proizvođača.

- Time ćemo pomoći da ti ljudi dođu u poziciju da otkupe novu sirovinu i time pravimo proizvodni zamah - objasnio je Višković.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u Narodnoj skupštini da je jako dobro što Srpska adekvatnim mjerama u vezi sa nižim stopama PDV-a usmjerava 110 miliona KM na smanjenje cijena osnovnih životnih namirnica za stanovništvo Srpske.

- To je poenta, kao i da mjesečno usmjeravamo 17,6 miliona KM na smanjenje cijena naftnih derivata takođe za stanovništvo i poslovne subjekte Srpske - istakla je Vidovićeva u završnoj riječi pred narodnim poslanicima o informaciji o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

Klubovi poslanika skupštinske većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložili su zaključke prema kojima treba usvojiti informaciju o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

U zaključcima je navedeno da parlament Srpske predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o PDV-u, kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od nula odsto na osnovne životne namirnice i viša od 22 odsto na luksuzna dobra i usluge, uz temporalno ograničenje do 31. decembra 2022. godine.

Vlada Republike Srpske predlaže ukidanje poreza na dodatnu vrijednost na osnovne životne namirnice, a povećanje poreza sa 17 na 22 odsto na luksuznu robu i usluge, a mjera bi važila do kraja godine, rekla je ministarka finasija Zora Vidović. Vlada predlaže, kaže Vidovićeva, ukidanje akcize na naftne derivate, s tim da bi ta mjera važila jedan mjesec, nakon čega bi se vidjelo da li ima efekata.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica ocijenio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se na posebnoj sjednici razmatraju korisne i efikasne mjere koje će u aktuelnoj krizi prouzrokovanoj dešavanjima u Ukrajini pomoći građanima Srpske i privredi.

On je rekao da će korist od ovih mjera osjetiti svi građani, te je naglasio da je važno da Narodna skupština zauzme svoj stav o ovim bitnim pitanjima, čime se istovremeno demonstrira snaga Srpske.

Šef Kluba poslanika SPS Maksim Skoko rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je opozicija predložila više zaključaka u vezi sa informacijom o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije, a prvi je da parlament Srpske podržava Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH kojima se na šest mjeseci ukidaju akcize na naftne derivate.

Skoko je rekao da je drugi zaključak da Narodna skupština očekuje od delegata u Domu naroda parlamenta BiH da amandmanski djeluju na Zakon o dopunama zakona o PDV-u koji je dostavljen na odlučivanje Domu naroda s ciljem smanjenja predložene niže stope od pet odsto na nula odsto.