latinica  ћирилица
18/03/2022 |  12:39 ⇒ 14:48 | Autor: RTRS

Vidović: Vlada predlaže nultu stopu PDV na osnovne životne namirnice

Vlada Republike Srpske predlaže Narodnoj skupštini Srpske da se u paralmentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od nula odsto na osnovne životne namirnice i viša od 22 odsto na luksuzna dobra i usluge, rekla je u parlamentu Srpske ministarka finansija Srpske Zora Vidović.
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

Ona je na posebnoj sjednici Parlamenta, obrazlažući informaciju o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije, precizirala da bi, prema ovom prijedlogu, stopa PDV-a bila ukunuta na lijekove, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizovanu dječiju hrana i opremu za novorođenčad, te sjemena i sadni materijal.Vidovićeva je navela da je prijedlog da ova mjera traje do kraja ove godine.

- Gubitak po osnovu uvođenja nulte stope je 111 miliona na nivou Republike Srpske do kraja ove godine. Tih 111 miliona bilo bi uspmjereno na pomoć budžetima svih domaćinstava u Republici Srpskoj - istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da bi posljedica uvođenja više stope PDV-a na luksuzne proizvode rezultiralo povećanjem prihoda na nivou Republike Srpske u iznosu 16,2 miliona KM do kraja 2022. godine.

- Ako na kraju pogledamo ukupan rezultat izmjene poreza na dodatnu vrijednost sa stanovišta gubitka javnih prihoda, to je 95 miliona KM za Republiku Srpsku - naglasila je Vidovićeva.

Vidovićeva je rekla da druga mjera koju Vlada predlaže jeste da se u paralmentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa da akcize za naftne derivate iznose 0 KM po litru, što bi se primjenjivalo jedan mjesec.

Ona kaže da bi na kraju tog mjeseca bilo utvrđeno da li će ova mjera biti produžena i u kakvom obliku ili ukinuta, te dodala da sve zavisi od toga kako će se kretati tržište naftnih derivata.

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem je dnevnom redu informacija o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.