latinica  ћирилица
18/03/2022 |  18:09 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

NSRS usvojila zaključke o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice i akciza na naftu (VIDEO)

Narodna skupština usvojila je zaključke o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice i ukidanju akciza na naftu i naftne derivate.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: Wikipedia
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: Wikipedia

Ovim će biti ograničen vrtoglavi rast cijena i pružena pomoć stanovništvu u vrijeme globalne političke i ekonomske krize koja se odrazila i na tržište Republike Srpske.

Ovo će biti stavovi predstavnika Republike Srpske u Domu naroda već u narednu srijedu.

Nulta stopa PDV-a na devet kategorija proizvoda iz grupe osnovnih životnih namirnica, a povećana stopa od 22 odsto na 13 kategorija iz oblasti luksuzne robe prijedlog je Vlade kao pomoć građanima u suzbijanju posljedica inflacije.

Ova mjera na snazi bi bila do kraja godine, nakon čega bi uslijedila nova analiza. Procijenjeno je da će to budžet koštati oko 95 miliona maraka.

Po osnovu uvećane stope PDV-a prihodovano bi bilo oko 16 miliona više, ali bi zbog nulte stope minus iznosio 111 miliona maraka.

- Gubitak po osnovu uvođenja nulte stope je 111 miliona na nivou Republike Srpske do kraja ove godine. Tih 111 miliona bilo bi uspmjereno na pomoć budžetima svih domaćinstava u Republici Srpskoj- izjavila je ministarka finansija Srpske Zora Vidović.

Druga mjera je ukidanje akciza na naftne derivate na mjesečnom nivou koja bi Srpsku koštala oko 17 i po miliona maraka mjesečno.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je to usaglašeno sa Vladom FBiH i da bi na snagu moglo da stupi već od narednog mjeseca.

- Tako da bismo mi, već od 1. aprila, a to nije prvoaprilska šala, ukinuli akcize na gorivo - 30 feninga za dizel goriva i 40 na benzin - rekao je Višković.

Sve ovo budžet Srpske moći će da podnese, uvjerava i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

O akcizama će se naknadno odlučivati za svaki naredni mjesec, a njihovo ukidanje na period od šest mjeseci, kako je to bilo usvojeno u Predstavničkom domu parlamenta BiH, je neprovodivo, ističe Dodik.

- Zato to nije usvojeno prije tri dana u Domu naroda. Eksperti kažu da to nije moguće - poručio je Dodik.

U opoziciji i dalje smatraju da je trebalo podržati ukidanje akciza na šest mjeseci. Kažu da je zakazivanje sjednice Narodne skupštine odugovlačenje procesa sa ciljem da ta mjera ne bude ni provedena u praksi.

Iz opozicije su predložili i da se sredstva za pomoć građanima obezbijede kroz rebalans budžeta, ali i da Vlada ograniči akumuliranu maržu na naftu i naftne derivate u iznosu od maksimalno 15 odsto.

Nijedan od amandamana opozicije ipak nije usvojen, dok su vladini zaključci dobili podršku poslanika.

Premijer Srpske kaže da je sada potrebno izvršiti pritisak na Upravu za indirektno oporezivanje da u što kraćem roku realizuju dopune Zakona o PDV-u, kako bi što prije na snagu stupila mjera diferencirane stope.