latinica  ћирилица
19/03/2022 |  15:55 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Reagovanja iz Srpske na presudu Osmanoviću i izjave iz Sarajeva (VIDEO)

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na pet godina zatvora bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Osmana Osmanovića zbog ratnog zločina nad srpskim civilima i zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske 1992. godine u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću na području Brčkog.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović poručio je da ta presuda predstavlja "sramotan udar na pravdu i da će ostaviti teške posljedice na odnose BiH i Srbije", a ministarka spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković da je presuda "novi težak udarac normalizaciji odnosa u regionu".

Zamjenik ministra pravde u Savjetu ministara Nezir Pivić smatra da je ovom presudom prekršeno međunarodno pravo i da Srbija "zloupotrebom univerzalne jurisdikcije procesuira navodne ratne zločine".

Iz Republike Srpske uslijedila su oštra reagovanja.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić pohvalila je rad Višeg suda u Beogradu za osuđujuću presudu Osmanoviću jer je srpski narod zapadno od Drine odavno izgubio svaku nadu da će biti procesuirani zločinci za zločine nad Srbima u BiH.

- Svaka čast Višem sudu u Beogradu za presudu Osmanoviću. Da je Sud BiH radio svoj posao do te presude nije trebalo ni dolaziti u Beogradu - izjavila je Srni Rajilićeva.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović odgovoran za ratne zločine počinjene u vrijeme dok je obavljao funkciju ratnog načelnika Centra službi bezbjednosti u Zenici i da za to treba da odgovara, a tek onda da daje sudove o tuđoj odgovornosti.

Predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić ocijenio je kao politički licemjerne izjave bošnjačkog člana Predsjedništva i ministrka inostranih poslova u Savjetu ministara nakon što je sud u Beogradu osudio Osmanovića.

- Riječ je o dvostrukim aršinima, političkom licemjerju i pokušaju da zadrže stalne tenzije između BiH i Srbije, na koje Beograd ne odgovara, a onda pokušavaju da ih prenesu prema nama u Republici Srpskoj, koji se trudimo da raskrinkamo tu njihovu huškačku politiku i uvedemo sve u normalne odnose - rekao je Stevandić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković Bursać izjavio je da reagovanja vrha SDA na blagu presudu suda Osmanoviću pokazuju da ih ne interesuju ni pravo niti pravda nego etabliranje kvaziistine da su jedine žrtve iz reda Bošnjaka.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić istakla je da do normalizacije odnosa između Srba i Bošnjaka u BiH neće doći sve dok srpske žrtve ne budu poštovane kao i bošnjačke.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je da presudom suda u Beogradu nije prekršeno međunarodno pravo, niti će biti poremećeni odnosi BiH i Srbije kako to tvrde predstavnici političkog Sarajeva, kojima očigledno smeta primjena pravde i istina.

U DNS-u smatraju da sve žrtve imaju pravo na jednak tretman, bez obzira da li su iz reda srpskog, bošnjačkog ili hrvatskog naroda.

- Za njih je pravda samo kada se kažnjavaju Srbi. Za njih je pravda samo kada kažu da su Srbi ti koji su počinili zločin. Za njih drugih žrtava osim bošnjačkih nema - rekao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

RTRS/SRNA