latinica  ћирилица
20/03/2022 |  12:00 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Spomenko Gostić simbol slobode - sjećanje na najmlađeg odlikovanog borca VRS (VIDEO)

U Doboju je obilježeno 29 godina od stradanja Spomenka Gostića, najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske.
Parastos u Doboju - Foto: SRNA
Parastos u DobojuFoto: SRNA

Na današnji dan 1993. godine Gostić je poginuo u rodom selu Јovići na području federalne opštine Maglaj.

Iako je imao nekoliko prilika da napusti rodni kraj i pobjegne od ratnih strahota, petnaestogodišnji Spomenko odlučio je da ostane u rodnom selu Јovići na Ozrenu i brani svoje ognjište.

Nakon majčine smrti i bakine pogibije, pridružio se Vojsci Republike Srpske. U početku je bio kurir, a kasnije je razvozio hranu saborcima.

Gostić je sahranjen u mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, a u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju podignuta je bista s njegovim likom.

Sveštenik Duško Nedić rekao je da je danas odata zahvalnost Gostiću i svim maloljetnim žrtvama stradalim u posljednjem, Srbima nametnutom, odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Zašto su stradali? Zato što smo Srbi pravoslavne vjere i hrišćani. Zato su svi oni koji su živote položili za našu vjeru i otadžbinu zaslužili i ostavili nam u amanet da ih nikada ne smijemo zaboraviti. Oni su stvaraoci Republike Srpske i temelj na kojem Srpska stoji - rekao je Nedić.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević rekao je da je Gostić simbol slobode i svih mladih i nevinih ljudi koji su položili živote za Republiku Srpsku.

Spomenko Gostić je najmlađi poginuli borac Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odlikovan je Medaljom zasluga za narod.

O njemu je snimljen četrdesetpetominutni dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži" i napisana knjiga "Spomenko i Ozren", čiji je autor Mile Savić.