latinica  ћирилица
20/03/2022 |  13:54 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH (VIDEO)

Propali su pregovori lidera stranaka iz Federacije BiH o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, koji su četiri dana vođeni u zgradi Delagacije EU u Sarajevu, uz posredstvo predstavnika međunarodne zajednice.
Zgrada Delegacije EU u Sarajevu - Foto: RTRS
Zgrada Delegacije EU u SarajevuFoto: RTRS

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je da da nema uslova da budu organizovani izbori i da mu je žao zbog ishoda pregovora jer je time "najviše izgubila BiH".

On je pojasnio da je juče pet od šest stranaka prihvatilo model koji rješava sve probleme koje su imali, pa čak i onaj o funkcionisanju FBiH, ali je onda problematizovao SDA.

- Već devet mjeseci pokušavamo u različitim prilikama razgovarati i tražiti rješenja oko Izbornog zakona. Јednim dijelom smo u tome uspjeli. Јuče smo imali završen posao, a onda se problematizovalo s jedne strane od SDA na način da je išao sa dodacima onoga što smo do sada stavili kao standard - rekao je Čović novinarima nakon pregovora predstavnika SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, NiP-a i NES-a.

Čović je istakao da je cilj bio da se ništa ne dogovori, da ostane status kvo, što je SDA radila posljednjeih devet mjeseci.

- Doživljavam to kao brutalni udar na BiH u smislu aktuelne političke situacije. Ali, mi moramo nastaviti dalje, nema druge - rekao je Čović i poručio da neke stvari koje su složili mogu poslužiti kao okvir da se dalje dogovoraju.

On je rekao da se ne može rušiti BiH na način da se ključni obrisi Dejtona sruše.

Čović je naveo da je cjelokupo rješenje sadržavalo četiri elementa - izmjene izbornog zakona, presude Ustavnog suda, integritet procesa i funkcionisanje FBiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović rekao je da je "priča završila" na Domu naroda Parlamenta FBiH, navodeći da su bošnjački politički predstavnici imali kontinuiranu tendenciju i cilj da smanje njegove nadležnosti i dovedu ga na nivo Vijeća naroda Republike Srpske.

- O tome nema prostora za razgovor. Ovo vidim kao drugi korak u potpunom dekonstitutuisanju Hrvata. Prvi je urađen početkom 2000-tih, kada su nametnuti amandmani na Ustav koji su išli samo na štetu hrvatske političke pozicije. Ovo bi bio drugi korak i treći bi bio apsolutno dekonstitutisanje - rekao je Cvitanović.

On kaže da nije bilo prostora da se učini korak naprijed, iako su politički predstavcnici hrvatskog naroda bili spremni da učine ustupke.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da će se posljedice propalih pregovora, vjerovatno, osjetiti za dva, četiri ili šest mjeseci kada se budu održavali izbori.

Radončić je rekao da izbori treba da budu održani, a da li će ih HDZ i HNS bojkotovati ili opstruisati treba pitati Čovića.

On je naglasio da ne znači da se neko treba bojati rata ili bilo kakve vojne eskalacije, ali će sigurno porasti političke tenzije, koje su i sada velike.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je bez izjave za novinare napustio sastanak.

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi izjavio je da blokade predugo postoje u Federaciji BiH, dok je direktorka za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst istakla da su iscrpljene sve mogućnosti stranih medijatora, te da je sada sve na domaćim zvaničnicima.