latinica  ћирилица
23/03/2022 |  12:09 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Sahranjen Radenko Bašić; Veliki gubitak za Prijedor, ali i za Srpsku (FOTO/VIDEO)

Načelnik Sektora kriminalističke policije prijedorske Policijske uprave Radenko Bašić sahranjen je danas na gradskom groblju u Prijedoru, uz paljbu počasnog voda policije.
Sahranjen Radenko Bašić - Foto: RTRS
Sahranjen Radenko BašićFoto: RTRS

Sahrani su, osim porodice, radnih kolega i brojnih sugrađana prisustvali i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Darko Ćulum, ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić i gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor.

Cvijanović i Višković na sahrani Bašića

Među onima koji su došli da odaju počast Bašiću bili su i učenici i zaposleni u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović", koju pohađaju njegovi sinovi.

Oproštajno pismo pročitao je predsjednik mjesnih boračkih organizacija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske regije Prijedor Vojislav Kondić, koji je podsjetio na veliki profesionalizam u radu i herojstvo u ratu koje je ispoljio njegov ratni i radni drug Bašić.

Prethodno je održana komemoracija na kojoj su pored porodice, radnih kolega i brojnih sugrađana, koji su došli da odaju počast sugrađaninu, prisustvovali i premijer Srpske Radovan Višković, direktor Policije Siniša Kostrešević, ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić i gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor.

Foto: RTRS

Svi oni su se na početku komemoracije upisali u knjigu žalosti.

Foto: RTRS

Komemoracija je počela minutom ćutanja.

Premijer Višković je tokom svog govora istakao da ubistvo Bašića ogroman i nenadoknadiv gubitak za porodicu, radne kolege i grad u kome je živio i radio.

- Zbog njegovih najbližih, supruge i dvoje djece i zbog Prijedora koji danas oplakuje svog cijenjenog sugrađanina, angažovani su kapaciteti nadležnih institucija da se otkriju ubice nevinog čovjeka - poručio je Višković.

Izražavajući saučešće porodici, premijer je istakao ponos svih što je Bašić bio pripadnik policije Republike Srpske i poručio da nikada neće biti zaboravljena njegova dobrota i plemenitost.

Foto: RTRS

Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović istakao je da je Bašić uživao veliki ugled i poštovanje kod kolega, saradnika, prijatelja, građana i svih koji su ga poznavali, i da je vijest o svirepom činu ostavila njegove kolege u tuzi i nevjerici.

- Radenko je volio svoj grad, volio je svoje sugrađane, časno i pošteno skoro tri decenije bio je u službi bezbjednosti građana i to je nešto što nikada nećemo zaboraviti - dodao je on.

Foto: RTRS

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor dodao je da je Srpska, a i grad Prijedor ostao bez velikog čovjeka.

- Svi smo na gubitku - istakao je Јavor.

Јavor, ističe da je vijest o ubistvu Bašića rastužila Prijedorčane, te istakao kako vjeruje da će počinioci ubistva biti privedeni pred lice pravde, a da će porodica smoći snage da prebrodi teške trenutke.

Predsjednik mjesnih boračkih organizacija MUP-a Srpske regije Prijedor Vojislav Kondić rekao je da je Radeko pripadao onoj nesretnoj generaciji koja je ravno iz školskih klupa ušla u vihor rata, a borio se hrabro i pošteno, kao i njegovi preci koje je iznjedrila Kozara koji su vijekovima borili primorani da se bore za slobodu i opstanak srpskog naroda.

Foto: RTRS

Podsjećamo, u Republici Srpskoj danas je Dan žalosti.