latinica  ћирилица
24/03/2022 |  21:19 ⇒ 25/03/2022 | 07:53 | Autor: RTRS

Vučić: Nećemo da klečimo i molimo (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju na centralnoj manifestaciji u Kraljevu povodom Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji, da je prije 23 godine krenuo brutalan, jeziv, zločinački, užasan, neljudski napad na jednu malu zemlju koja nikoga nije napala, niti ugrozila teritoriju druge zemlje.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

- Taj narod je želio da bude svoj na svome, da čuva svoja ognjišta i ništa više. Neki drugi, njih 19 velikih, najvećih, moćnih, najmoćnijih, silnih, najsilnijih su svu svoju bahatost željeli da pokažu na jednom malom, slobodarskom i nepokvarenom srpskom narodu. Naš narod nije ni znao šta ga je snašlo. Zamislite "junake" koji vas napadaju 19 na jednog. Šta kažemo na ulici kad dvojica napadnu jednog? A njih 19 su napali jednog? - upitao je Vučić.

On je rekao i da NATO države nisu željele da legalizuju zločinačku agresiju, a sada hoće da srpski narod kleči pred njima i da se izvinjava što su ga tukli i što su ubijali srpsku djecu.

- Nećemo da klečimo i nećemo da molimo. Hoćemo da čuvamo sjećanje na naše stradale i nikada vam nećemo zaboraviti ono što ste radili - poručio je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da se nikada ne smije kriti da je NATO bombardovanje SRЈ bila agresija na suverenu državu.

- Kad se sjete toga, vidite da to nije bila greška, vidite da su to planirali i da su zadovoljni time što su uradili. Naša molba je da bar jedan dan, 24. mart žalimo svoje žrtve. Ućutite na taj jedan dan. Ne vređajte naše žrtve. Poštujte naše žrtve - istakao je Vučić.

Vučić je poručio i da su svi Srbi jedan narod koji niko nikada neće moći da razdvoji.

Podsjećamo, u Kraljevu je, uz prisustvo najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske, obilježen Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji.

NATO agresija na Saveznu Republiku Јugoslaviju počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana. Tokom agresije, korištena su ubojita sredstva zabranjena međunarodnim konvencijama, uključujući kasetne bombe i granate punjene osiromašenim uranijumom.

U velikim civilnim razaranjima ubijeno je nekoliko hiljada ljudi, a više od 6.000 zadobilo je ozbiljne povrede, koje su u velikom broju izazvale trajni invaliditet.