latinica  ћирилица
25/03/2022 |  11:40 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

U Brodu obilježeno 30 godina od zločina nad Srbima (VIDEO)

U Brodu, u naselju Rit, jednom od simbola početka stradanja srpskog naroda u ovoj opštini, obilježeno je 30 godina od zločina koji su počinile regularne oružane snage Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice.
Sijekovac - Foto: RTRS
SijekovacFoto: RTRS

"Krvave martovske zore", tako se u Brodu kaže za ove dane u martu kada je 1992. godine počelo stradanje srpskog naroda od Hrvatske vojske i paravojnih jedinica, rekao je danas predsjednik Predsjedništva brodske Boračke organizacije Zoran Vidić na obilježavanju 30 godina od ubistava Srba u Mjesnoj zajednici Rit.

Vijence ispred spomen-obilježja položile su porodice ubijenih, delegacija Boračke organizacije Brod, načelnik opštine Zoran Vidić sa saradnicima, delegacija Mjesne zajednice Rit, te organizacije koje su proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata i predstavnici političkih partija.

Sutra će u Sijekovcu biti obilježeno 30 godina od zločina nad srpskim civilima. 26. marta 1992. godine, u Sijekovcu je ubijeno devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine.

- Nedopustivo je da 30 godina, od prvog ratnog zločina počinjenog na teritoriji BiH nad srpskim civilima u selu Sijekovcu u opštini Brod, pravosudne institucije BiH nisu kaznile počinioce i nalogodavce - izjavio je predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

Obilježavamo ovaj događaj da se ne zaborave žrtve, ali i počinioci tog stravičnog zločina, poručio je Duško Milunović, ministar rada i boračko- invalidske zaštite Srpske.