latinica  ћирилица
25/03/2022 |  16:13 ⇒ 21:41 | Autor: SRNA

Vukotić: Organi BiH i Srpske da reaguju povodom informacije da NATO sprema otmicu Dodika

Predsjednik Skupštine "Veterana Republike Srpske" Duško Vukotić izrazio je zabrinutost nedavnom informacijom pojedinih medija iz regiona da NATO sprema otmicu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
Duško Vukotić - Foto: RTRS
Duško VukotićFoto: RTRS

- Zabrinuti smo u vezi s bilo kakvim prijetnjama po bezbjednost bilo kog funkcionera ili čovjeka u BiH. U svakom slučaju, to je indicija s čijom osnovanošću bi trebalo da se pozabave i reaguju organi bezbjednosti u BiH i Srpskoj - rekao je Vukotić nakon sjednice Udruženja "Veterani Republike Srpske" u Banjaluci.

Vukotić je nakon sjednice na kojoj je bilo riječi o negativnoj ulozi pojedinih političara i službenika Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH u nepotrebnom dizanju tenzija u BiH, rekao da ovo udruženje traži odgovor Savjeta ministara kada je riječ o nedavnoj zabrani OBA da u BiH uđe general Bratislav Dikić, koji je bio komandant Žandarmerije Srbije.

On je rekao da je OBA dužna da u vezi s tim precizno odgovori Savjeta ministara jer se ovakva i slična praksa jednom mora prekinuti s obzirom da su ovakve zabrane učestale u posljednje vrijeme.

- Svaki viđeniji Srbin je, izgleda, opasan po bezbjednost BiH, ali da li je to korektno? Po čemu Dikić predstavlja opasnost po BiH i javni red? Očekujemo odgovore na ta pitanja - rekao je Vukotić i dodao da ključnu ulogu u zabrani ulaska Dikiću, nažalost, igra Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara.

On je rekao da je Dikić čovjek koji je zainteresovan za mir i stabilnost, te da je u tom smislu važna uloga veterana bez obzira kojoj vojsci pripadali s obzirom da su ključni u smirivanju eventualnih tenzija i potencijalnih poziva na ratne sukobe.

Vukotić je upitao organe BiH da li na na spisku zabrana imaju ljude iz arapskih zemalja koji su vojevali u posljednjem ratu i počinili brojne zločine.

On je rekao da srpski političari i drugi trebaju doprinositi bezbjednosnoj stabilizaciji u BiH.

Vukotić je izrazio nadu da će revizija boraca u Srpskoj biti izvršena na najpravedniji način, te u smislu da se razdvoje borci od neboraca.

General Bratislav Dikić vraćen je juče sa granice BiH zbog evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima.