latinica  ћирилица
29/03/2022 |  07:31 ⇒ 10:17 | Autor: SRNA

Peskov: Niko u Rusiji ne razmišlja o upotrebi nuklearnog oružja

Niko u Rusiji ne razmatra ideju upotrebe nuklearnog oružja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu američkoj stanici PBS.
Dmitri Peskov (foto: EPA-EFE / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Dmitri Peskov (foto: EPA-EFE / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

Peskov je odgovorio odrično na pitanje da li je predsjednik Vladimir Putin ranije sugerisao da bi Rusija upotrijebila atomsko naoružanje ukoliko se treća strana umiješa u konflikt u Ukrajni.

- Mislim da nije tako. Ali, bio je vrlo odlučan kada je rekao "ne miješajte se, ako to uradite, imamo mogućnost da to spriječimo i kaznimo sve one koji se miješaju" - rekao je portparol Kremlja.

Na pitanje da li može da odbaci mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u ovom konfliktu u ime Rusije, Peskov je rekao da "niko ne razmišlja ni o ideji upotrebe atomskog naoružanja", prenio je TASS.

On je ocijenio da su prilično uznemirujuće nedavne izjave predsjednika SAD DŽozefa Bajdena.

- To je prilično uznemirujuće. Prije svega, to je lična uvreda i teško je zamisliti mjesto za lične uvrede u retorici jednog političkog lidera, a naročito političkog lidera najveće zemlje u svijetu, SAD. Veoma nam je žao zbog toga - naglasio je Peskov.

On je dodao da je neprihvatljiva izjava Bajdena o tome da li Putin treba ili ne treba da bude na vlasti u Rusiji i da nije na predsjedniku SAD da odlučuje o tome ko će biti i ko je predsjednik Rusije, nego narod Rusije odlučuje o tome na izborima.

Peskov je rekao da su zapadne zemlje objavile totalni ekonomski rat Rusiji i da ova zemlja mora da se prilagodi novim uslovima i novoj realnosti.