latinica  ћирилица
29/03/2022 |  08:22 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Selaković: Srbija je na Ekspo izložbi u Dubaiju ispisala istoriju (VIDEO)

Do zatvaranja Svjetske izložbe Dubai Ekspo 2020 ostala su još dva dana. Srbija kroz svoj paviljon od 2.000 kvadratnih metara i milion posjetilaca uspjela da ispište istoriju, rekao je šef kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju Marko Selaković.
Marko Selaković - Foto: RTRS
Marko SelakovićFoto: RTRS

Selaković je gostujući u našem Јutarnjem programu istakao da je Srbija na ovogodišnjoj Svjetskoj izložbi u Dubaiju predstavila sve najbolje i inovativnije što ima.

- Na našem štandu se predstavilo 1.200 privrednika, što je pokazatelj da je Srbija dio svijeta i da može da predvodi u ovoj globalnoj utakmici u Dubaiju na kojoj su igrale 192 zemlje. Ali, i pored sklapanja ugovora, najvažnije je sklapanje prijateljstava i građenje imena i ugleda Srbije u svijetu - naglasio je Selaković.

Kada je riječ o tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Selaković ističe da najveće šansa za izvoz imaju srpske kompanije za preradu hrane, informacione tehnologije, ali i poslovi svemirske, solarne i agrotehnologije.

Prema izvještajima u medijima, Srbija je bila dominanta kada je riječ o inovacijama u nauci – predstavljen je lepenac, praistorijski čovjek.

- Što se tiče lepenca, on je napravljen kao interaktivni projekat koji je izazvao veliku pažnju i sjajne reakcije, tako da je ispred njega non stop bila gužva. I tema našeg štanda "Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost" govori da smo koristeći sadašnje tehnologije oživjeli praistorijskog čovjeka - kaže Selaković.

BiH, a samim tim i Republika Srpska, propustila je šansu da ove godine bude dio Ekspo sajma, što je velika šteta, rekao je Selaković.

- Cijeli naš region ima ogromnu priliku da se predstavi. Mislim da je BiH trebala da postupi sistematično i postojao je prostor koji nije iskorišten. Ovo je velika lekcija za budućnost. Politizacija nikome nije donijela ništa dobro pogotovo kada je biznis u pitanju - zakljućio je Selaković.