latinica  ћирилица
29/03/2022 |  08:31 ⇒ 12:05 | Autor: RTRS

Ković: Otkud nekom pravo da mi zabrani ulazak u zemlju mojih predaka? (VIDEO)

Profesor Miloš Ković rekao je da je očigledno da je dobrodošao u Republiku Srpsku, upitajući otkud pravo nekom u Federaciji BiH da mu zabrani ulazak u zemlju njegovih predaka.
Miloš Ković - Foto: RTRS
Miloš KovićFoto: RTRS

- Očigledno sam dobrodošao u 49 odsto zemlje i otkud nekom pravo da mi zabrani ulazak u moju zemlju, jer je ovo zemlja mojih predaka. Ko im daje pravo da sprečavaju slobodu govora i mišljenja? - upitao je Ković u Јutarnjem programu RTRS-a.

Ković je naveo da iza zabrane ulaska u BiH stoji namjera gušenja slobode govora i misli.

- Očigledno da je neko u Sarajevu zaključio da je vrijeme da urade ono na šta su se dugo spremali, ali nisu računali na to da ne mogu da zaustave slobodu i kretanje ideja, misli i knjiga - rekao je on.

Ković je rekao da nekima očito smeta srpsko shvatanje slobode, oslobođenja i ujedinjenja.

- Za Srbe je sloboda nezavisnot, pravo da sami donosimo svoje odluke. Srbi ne trpe tutore i zato smo u stalnom sukobu sa okupatorima. Ne ponašaju se svi narodi tako. Neki su slobodu pronašlu u podanštvu... U našem susjedstvu konkretno, neki su slobodu našli u služenju okupatorima - istakao je profesor.

Ković je poručio da je dužnost svakog istoričara da slijedi istinu i govori slobodno.

- Na nama je da budemo slobodni, da se držimo zavjeta predaka i brinemo kakvi ćemo biti u očima naše djece - istakao je on.

Ković je rekao i da je angažovao adokata koji je, kako je naveo, već utvrdio da je zabranom ulaska u BiH prekršeno više zakonskih propisa.

- Naravno da ću da vodim pravnu borbu i naravno da ću da pobijedim - poručio je profesor Ković.

Podsjećamo, Granična policija BiH zabranila je 12. marta ulazak u BiH Koviću uz obrazloženje da "predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH".

Profesoru Koviću zabranjen je ulazak u BiH po odluci Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Ković se juče putem video linka obratio studentima širom Republike Srpske.