latinica  ћирилица
29/03/2022 |  08:56 | Autor: SRNA

U Novom Sadu premijerno izvedena opera "Vladimir i Kosara" (VIDEO)

Povodom Dana Srpskog narodnog pozorišta /SNP/, u Novom Sadu prvi put je pred publikom izvedena opera u dva čina "Vladimir i Kosara" autora Stevana Divjakovića, a prema istoimenom libretu Petra Preradovića i tragediji "Vladislav" Јovana Sterije Popovića.
Opera "Vladimir i Kosara" (Foto: Tanjug/ Nenad Mihajlović) -
Opera "Vladimir i Kosara" (Foto: Tanjug/ Nenad Mihajlović)

Opera "Vladimir i Kosara" izvedena je sinoć u SNP-u na sceni "Јovan Đorđević".

Repriza opere "Vladimir i Kosara" zakazana je za večeras, takođe na sceni "Јovan Đorđević".

Lajtmotiv opere je tragična ljubavna priča, koja se dešava u vremenima prije Romea i Јulije, Tristana i Izolde, kao i vremena prije dinastije Nemanjića.

Sama priča o tragičnoj ljubavi dvoje mladih spada u jedno od najstarijih predanja na Balkanu.

Autor opere Divjaković kaže da je izučavao sve što je napisano o Vladimiru i Kosari, kao i muziku iz tog vremena.

- To je zapravo više bilo vizantijsko pojanje. Gledao sam na koji način da približim zvuk, boju simfonijskog orkestra tom vremenu. Moji prijatelji muzikolozi kažu da sam uspio - rekao je Divjaković medijima prije izvođenja opere.

U glumačkoj podjeli uloga u operi su tri Kosare i tri Vladimira. Vladimira, dukljanskog kralja, igrali su Stevan Karanac, Marko Živković i Branislav Cvijić.

Kosaru, kćerku bugarskog kralja Samuila, igrali su Darija Olajoš Čizmić, Marija Јelić i Verica Pejić.

Reditelj i scenograf opere "Vladimir i Kosara" je Aleksandar Nikolić iz Beograda.

Novosadski kompozitor Stevan Divjaković ovogodišnji je dobitnik Februarske nagrade Grada Novog Sada.

Svečanom akademijom na sceni "Јovan Đorđević" obilježen je Dan Srpskog narodnog pozorišta, čime je ono zvanično ušlo u 162. godinu. Kao i svake godine, ovim svečanim povodom, dodijeljene su i godišnje nagrade i medalje Јovan Đorđević, kao najviše priznanje ove institucije.

Srpsko narodno pozorište dobilo je 28. marta 1981. godine novu zgradu i tako je ustanovljen Dan SNP-a, dan kada se sumiraju jednogodišnji umjetnički rezultati i nagrađuju najbolja individualna i kolektivna umetnička ostvarenja.

Srpsko narodno pozorište najstariji je profesionalni teatar kod Srba - osnovano je 1861. godine u Novom Sadu i od tada radi u kontinuitetu.