latinica  ћирилица
29/03/2022 |  10:18 ⇒ 13:27 | Autor: SRNA

Kovačević: Dodik smeta jer kao i Srpska odbija da bude bilo čiji poslušnik

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da Milorad Dodik smeta mnogima zato što odbija, kao i Republika Srpska, da bude bilo čiji poslušnik, već insistira na tome da Srpska vodi autonomnu politiku i sama odlučuje o svim pitanjima koja se prvenstveno tiču Republike Srpske, njenih građana i srpskog naroda u BiH.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je rekao da nema obavještajnih podataka o tome da se sprema kidnapovanje ili napad na srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, ali da postoje raznorazni planovi da se on "skloni".

On je dodao da Dodik insistira da Srpska sama odlučuje o tome kako će se pozicionirati o svim značajnim pitanjima i iz oblasti međunarodnih odnosa i međunarodne politike, ali da su u novonastalim okolnostima situacije u Ukrajini pritisci prema Dodiku i Republici Srpskoj sve žešći.

- Insistiraju da Republika Srpska i BiH, kao i Srbija, budu dio tog jedinstvenog fronta koji će potpuno otvoreno da stane protiv Rusije - rekao je Kovačević, navodeći da na tako nešto ne pristaju ni Dodik, ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ni Srpska, ni Srbija.

On je podsjetio da je Republika Srpska, kao i Srbija, potpuno jasno rekla da podržava integritet Ukrajine kao međunarodno priznate članice UN na isti način na koji podržava i poštuje integritet Srbije i BiH, ali da ne pristaju da budu dio bilo kakvog fronta koji će djelovati protiv Rusije.

- Za nas su i Rusija i Ukrajina bratske zemlje, a ruski i ukrajinski narod bratski narodi. Dodik smeta zato što insistira na takvoj politici - rekao je Kovačević za Televiziju "Pink".

On je dodao da se već duži period provode raznorazne aktivnosti i akcije, kako da se Dodik "skloni" te da je to prvo pokušano preko podrške opoziciji na izborima, ali da se pokazalo da Dodik već devet izbornih ciklusa pobjeđuje, a očekuje se da će se to desiti i deseti put.

- Milorad Dodik, zahvaljujući volji građana Republike Srpske ne uspijeva da bude sklonjen, nego konstantno ostaje izbor broj jedan za građane Srpske zato što njega ne zanima šta mu kažu iz bilo koje ambasade, nego na prvom mjestu šta mu kaže narod Srpske - rekao je Kovačević.

Iz tog razloga, dodao je on, Dodika ne uspijevaju da sklone, ali postoje raznorazni planovi.

- Da li će to biti na način da ga neko kidnapuje ili da uradi nekakvu, ne daj Bože, aktivnost te vrste, ili ovako kako sada pokušavaju preko jednog potpuno kontrolisanog tužilaštva da pokrenu nekakve pravosudne procese za stvari stare već 15 godina koje su prolazile "sito i rešeto" kroz sve pravosudne institucije i gdje se pokazalo da ne postoje apsolutno nikakvi dokazi o bilo kakvim nelegalnim radnjama Dodika... - rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da Dodika pokušavaju kriminalizovati i prikazati kao nekoga ko je nekakav faktor nestabilnosti, korumpiran, što su sve same netačnosti.

On je ponovio da je na velikom broju sastanaka slušao kada predstavnici SAD ili nekih drugih zemalja kažu Dodiku da više neće biti problem, ako odustane od toga da se potpuno principijelno zalaže za dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH, kao i da prestane da se tako principijelno i odlučno bori za zaštitu statusa Republike Srpske i da joj se vrati ono što joj pripada po Dejtonu i Ustavu BiH.

- Nikada mu niko nije rekao na tom sastanku da treba da odustane od nekakve korupcije. Međutim, kada Dodik nije odustao od toga da se zalaže i bori za Republiku Srpsku i poštovanje Dejtona i Ustava, onda je kao odgovor dobio to da su mu uveli nekakve sankcije zbog nekakve korupcije koja, jasno je, ne postoji - naglasio je Kovačević.

On je rekao da su sada kroz kontrolisano tužilaštvo ponovo pokrenuli nekakvu istragu o nečemu što istražuju već 15 godina bez ikakvih dokaza, a da je Dodik dobio i to da se sada priča o tome da će neko da mu ugrožava bezbjednost, da ga kidnapuje.

U emisiji je prikazan i snimak na kojem muškarac u kafiću u centru Sarajeva nudi milion evra za ubistvo Dodika, za šta je Kovačević rekao da, bez obzira što neko pokušava da objasni da se tu radi o nekakvoj šali, treba reći da se ovo dešava u centru Sarajeva, u glavnoj ulici grada u kojem zvanično radi Dodik.

- To se dešava u glavnoj ulici grada u kojem bi mi trebalo da budemo kao na domaćem terenu. Međutim, mi se u Beogradu osjećamo kao na domaćem terenu. U Sarajevu se osjećamo kao stranci i kao neko ko nikako tamo nije dobrodošao i ko je ugrožen - naveo je Kovačević.

Spominjati ovakve stvari u centru grada "u po bijela dana" pokazuje, naveo je on, kakva je atmosfera u Sarajevu i u bošnjačkom dijelu BiH i da se ovakav narativ pokušava uvesti u svakodnevnu komunikaciju, da postane potpuno normalno pozivati na ubistvo Milorada Dodika.

- Po bošnjačkim portalima i društvenim mrežama to je postala svakodnevna stvar. A na to Tužilaštvo u BiH ne reaguje. Niko u BiH nije napravio predmet "ugrožavanje bezbjednosti Milorada Dodika, Republike Srpske i građana Srpske, vrijeđanje Srba". To se u BiH, nažalost, ne kažnjava, ali zato pokreću neke druge procese - kaže on.

Potpuno je jasno, ističe Kovačević, da i Srpska i Srbija i te kako smetaju mnogima i iz tog razloga se vrše pritisci i na Srpsku i na Srbiju.

On je naglasio da Republika Srpska ne želi da učestvuje u bilo kakvim podjelama u Srbiji, ali da je potpuno svjesna da će bez stabilne Srbije pozicija Srpske biti mnogo teža i nesnošljiva, a to isto će se desiti i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

- Našem narodu je trenutno potrebna potpuno stabilna Srbija koja treba da ostane na ovom istom putu na kojem se nalazi - rekao je Kovačević, koji je napomenuo da nikada odnosi Srpske i Srbije nisu bili na ovom nivou kao sada kada ih grade Dodik i Vučić.

Kovačević je istakao da je za Srpsku veoma bitno da Srbija ostane stabilna, jer je to najbolji garant da se očuva mir u kompletnom regionu i da se međusobni odnosi nastave razvijati.

On je podsjetio da je Srbija prvi partner Republike Srpske i u ekonomskom smislu, da Srpska ubjedljivo najviše izvozi u Srbiju, ali i uvozi iz Srbije.

- To pokazuje da smo mi kao narod, bez obzira na sve pritiske, uvijek okrenuti jedni prema drugima - rekao je Kovačević.