latinica  ћирилица
29/03/2022 |  11:50 ⇒ 12:12 | Autor: RTRS

Udruženje Ukrajinaca iz Prnjavora pruža pomoć u zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine

Udrženje Ukrajinaca "Zlatni klas" iz Prnjavora trenutno radi na zbrinjavanju i organizovanju pomoći za izbjegla i raseljena lica iz Ukrajine. Na području Republike Srpske trenutno boravi 35 porodica izbjeglih iz Ukrajine koji su došli iz ugroženih područja, odnosno zone oružanih sukoba. Formiran je koordinacioni odbor koji radi na zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine.
Prnjavor - Foto: ilustracija
PrnjavorFoto: ilustracija

Trenutno u Doboju boravi 12 porodica iz Ukrajine, u Brodu 15 i u Prnjavoru osam porodica. Oni uglavnom dolaze preko Maćarske i Srbije i u Republici Srpskoj se kraće zadržavaju, zbog čega se broj izbjeglica iz dana u dan mijenja, rekao je Andrija Svatok, član Udruženja Ukrajinaca '' Zlatni klas'' iz Prnjavora gostujući u emisiji '' Korijeni'' Radija Republike Srpske.

Svatok je istako da su porodice iz Ukrajine smještene kod prijatelja i poznanika i da čekaju na spajanje sa ostatkom svojih porodica koje se uglavnom nalaze u zemljana zapadne Evrope.

On je pojasnio da članovi porodica iz Ukrajine koji su na proputovanju kroz Republiku Srpsku imaju obavezu da se u roku od 48 sati po dolasku u Srpsku prijave u policiju.

- U tom slučaju imaju mogućnost da na prostoru Republike Srpske borave tri mjeseca. Ukoliko bi boravili u Srpskoj duže od tri mjeseca, tada bi bilo potrebno da traže određenu vrstu azila za boravak u Srpskoj - istakao je Svatok.

Svatok je podsjetio je da su Društvo Ukrajinaca u Prnjavoru početkom marta posjetili predsjednica Srpske, Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, kao i predstavnici Ministarstava za finansije i evropske integracije. Tom prilikom napravljen je plan za organizovanje i pružanja pomoći u zbrinjavanju izbjeglica u okviru kapaciteta kojima Prnjavor i Banjaluka raspolažu.

Prema Svatokovim riječima, drugi dio pomoći izbjeglicama iz Ukrajine bi, ukoliko bude bilo potrebe, bio organizovan kroz izbjegličke kampove.

- Mi smo na tom polju ponudili pomoć gradovima iz Ukrajine koji su pobratimi sa društvima Ukrajinaca u Republici Srpskoj. Društva iz Prnjavora bi prihvatala izvjeglice iz grada Židačov, a društvo Ukrajinaca iz Banjaluke bi primalo i zbrinjavolo porodice iz grada Lavova. Naša udruženja iz Prnjavora i Banjaluke su u pobratimskim odnosima sa Ukrajincima iz ova dva grada i imamo odranije čvrste prijateljske odnose i saradnju - kazao je Svatok.

Svatok, koji je predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina pri Parlamentarnoj skupštini BiH, govorio je i izučavnju jezika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj o čemu je bilo riječi na nedavno održanom sastanku sa predstvanicima Savjeta nacionalnih manjina pri Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je istako da se u BiH i Srpskoj duži niz godina izučavaju jezici nacionalnih manjina kao što su italijanski u Štivoru kod Prnjavora, ukrajinski u Prnjavoru i Kozarcu kod Prijedora, slovenački u Banjaluci, Prijedoru i Slatini, poljski u Prnjavoru, kao i romski u Tuzli.