latinica  ћирилица
29/03/2022 |  12:49 | Autor: SRNA

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene Srpske veći od 994 miliona dolara

Republika Srpska je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 994,65 miliona dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila oko 88 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Uvoz - izvoz - Foto: ilustracija
Uvoz - izvozFoto: ilustracija

Vrijednost ostvarenog izvoza za prva dva mjeseca bila je 465,8 miliona dolara i veća je za 29,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Za prva dva mjeseca vrijednost ostvarenog uvoza bila je 528,85 miliona dolara i veća je za 27,6 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od 176,5 miliona dolara ili skoro 18 odsto ukupnog obima, Srpska je ostvarila sa Srbijom, a zatim više od 134 miliona dolara sa Italijom.

Srpska je za prva dva mjeseca u poslovanju sa EU, kao najznačajnijim spoljnotrgovinskim partnerom, ostvarila izvoz nešto veći od 321 milion dolara, a uvoz od 304,36 miliona dolara.

Vrijednost dvomjesečnog izvoza na tržište EU veća je za 16,3 odsto, a uvoza za 23,3 odsto u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je pozitivno to što Republika Srpska i dalje ima visok nivo pokrivenosti uvoza izvozom, te suficit u poslovanju sa EU, kao i da je moguće da će slični podaci biti i u kvartalnom izvještaju.

- Rat u Ukrajini i sve što se dešava u svijetu u vezi s njim dovešće, a već i dovodi, do vidnih promjena u prvom redu kada su u pitanju ekonomije evropskih zemalja, gdje je za spoljnotrgovinsko poslovanje, kao i privredu Srpske u cjelini, bitno pitanje kako će se kretati i kakva će biti konjuktura u EU - navela je Stojadinovićeva.