latinica  ћирилица
29/03/2022 |  12:54 ⇒ 13:37 | Autor: RTRS

Višković: Vlada Srpske radi na obuzdavanju inflacije kroz pomoć stanovništvu

Vlada Republike Srpske radi na obuzdavanju inflacije kroz pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva očuvanjem kupovne moći građana povećanjem plata, penzija, boračkih dodataka i socijalnih davanja, kao i kroz investicije, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković.
Radovan Višković (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Radovan Višković (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Prema njegovim riječima, "u februaru u odnosu na isti mjesec prošle godine rast cijena je 7,2 odsto, a u odnosu na januar 1,3 odsto".

Višković je poručio da rast plata koje su kod kreiranja budžeta preventivno radili u ovom momentu još preklapa taj rast inflacije.

- Imamo osam i nešto procenata rast plata i tu situaciju pratimo. U onom momentu kad dođemo na taj balast mi ćemo ići dalje sa povećanjem plata, penzija i svih davanja. Investicije su takođe mehanizam u borbi protiv "zla koje nas je zadesilo". Svi smo očekivali da jenjavanjem pandemije virusa korona idemo u neko normalno vrijeme i aktivnosti. Nažalost nije tako, desila se ova ukrajinska kriza koja nas je sve pogodila sve - rekao je Višković.

Premijer Srpske smatra da divljanje cijena sirovina i energenata izaziva lančanu reakciju.

- Republika Srpska je srećna jer ima dovoljno električne energije kao jednog od osnovnih resursa. Sa normalnim upravljanjem tim resursom štitimo se koliko je moguće. Imamo sreću i da cijena gasa ni u jednom momentu nije pogodila Srpsku kao što je pogađala susjedne zemlje ili EU. Imali smo dogovor sa Ruskom Federacijom koji je u potpunosti ispoštovan sa Gaspromom i imali smo povlaštenu ili zaštićenu cijenu - poručio je Višković.

Višković je podsjetio da je Vlada putem Narodne skupštine Republike Sprske pokrenula proceduru ukidanja akcize na naftu i natne derivate i oslobađanje osnovnih životnih namirnica od PDV-a.

On je dodao da je Vlada Srpske nabavila određene količine osnovnih životnih namirnica.

- Ako bude potrebno intervenisaćemo i sa određenim namirnicama na tržištu kako bi spriječili eventualo nestašicu, a isto tako i divljanje cijena. Imamo dovoljne količine i brašna i ulja. Imamo redovne lance snabdjevanja i učinićemo sve da to tako ostane i u narednom periodu - istakao je Višković.

Premijer Srpske kaže da je i Udruženje mladih ekonomista Republike Srpske usmjerilo svoju ovogodišnju Konferenciju za ekonomski razvoj ka davanju odgovora na inflatorna kretanja, digitalizaciju i promet nekretninama.

- Ne treba zaboraviti da i u prometu nekretninama, u sklopu svih ovih inflatornih ili energetskih divljanja, na neki način nastaju znatni poremećaji koji utiču na to da mladi ljudi imaju problema da na povoljan način dođu do nekretnine koja je preduslov normalnog života i razvoja jedne porodice - rekao je Višković.

Višković je rekao da je Vlada Srpske podržala aktivnosti Udruženja mladih ekonomista te da očekuje da na panelima Konferencije dođu do zaključaka i smjernica koji će Vladi poslužiti u kreiranju najboljih odluka i mjera.

Konferencija za ekonomski razvoj "Nou hau" održava se danas u Banjaluci, uz prisustvo predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, premijera Viškovića i ministara u Vladi Srpske.

Izvor: RTRS/SRNA