latinica  ћирилица
29/03/2022 |  14:29 ⇒ 14:36 | Autor: TANЈUG

Britanska kraljica prisustvovala komemoraciji princu Filipu

Britanska kraljica Elizabeta II prvi put se danas pojavila u javnosti poslije pet mjeseci da bi se pridružila kraljevskoj porodici i drugim zvaničnicima na komemoraciji u čast njenog supruga princa Filipa, koji je preminuo prošle godine.
Kraljica Elizabeta (Foto: EPA-EFE/ NEIL HALL) -
Kraljica Elizabeta (Foto: EPA-EFE/ NEIL HALL)

Komemoracija je održana u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, a kraljici su se pridružili princ Čarls, njegov sin Vilijam sa suprugom Kejt i drugi članovi kraljevske porodice, uključujući njihovu decu, prenio je Rojters.

Pridružili su im se i strani kraljevi i kraljice, prijatelji pokojnog vojvode, političari uključujući britanskog premijera Borisa DŽonsona, vojni zvaničnici i više od 500 predstavnika dobrotvornih i drugih organizacija koje je princ Filip zastupao.

Bakingemska palata je saopštila da je 95-godišnja kraljica bila aktivno uključena u planiranje komemoracije.

      View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Kraljičino zdravlje je u fokusu otkako je prošlog oktobra provela noć u bolnici zbog neutvrđene bolesti, nakon čega joj je njen medicinski tim savjetovao da se odmori.

Kako je navedeno, ona se u februaru zarazila kovidom-19 i imala je blage simptome nalik prehladi i od tada je otkazala neke angažmane koji su podrazumijevali lični kontakt.

Današnji događaj u Vestminsterskoj opatiji u Londonu organizovan je u znak zahvalnosti princu Filipu, koji je preminuo u 99. godini prošlog aprila, za njegov društveni doprinos, navela je agencija.