latinica  ћирилица
29/03/2022 |  17:58 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Mljekari traže veću cijenu za otkup mlijeka (VIDEO)

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske traže od otkupljivača povećanje cijene sirovog mlijeka. Ukoliko ne dođe do povećanja otkupne cijene mljekari kažu, biće primorani da prestanu s proizvodnjom.
Prozvođači mlijeka - Foto: RTRS
Prozvođači mlijekaFoto: RTRS

Mljekari traže da litar mlijeka u otkupu bude 0,95 umjesto sadašnjih 0,65 maraka. Kažu da su zbog povećanja cijena žitarica, mineralnog đubriva, sjemena i nafte samo na gubitku. Trenutne otkupne cijene sirovog mlijeka, kažu, ne mogu pokriti ni osnovne troškove proizvodnje.To kaže i Vinka Savić iz Verića kod Banjaluke koja je morala prodati nekoliko krava da bi za ostalu stoku kupila hranu.

- Sada sam prodala dvije krave i jedno june, da bi mogla da prihranim pšenicu, jer ako ne budem dala prihranu nemam ništa od toga. Ako ne budu pristali onda je bolje riješiti se toga, prosuti mlijeko i zatvoriti nek oni uvoze iz vana neće imati šta ni uvoziti- kaže farmer iz Verića Vinka Savić.

I za farmera Dragana Јanjića iz Omarske trenutna otkupna cijena mlijeka je mala . Poskupljenje svega što je potrebno u mljekarskoj proizvodnji, kaže Dragan, samo dovodi do smanjenje kapaciteta njegove farme koja danas broji 105 grla.

-Ako opstanemo i nastavimo proizvodnju sigurno da će naš narod imati šta da pojede oslonjajući se na naš proizvod, a ako mi ugasimo proizvodnju ne znam hoće li imati išta - priča Јanjić.

Mljekarima odluka da se podigne cijena mlijeka za 0,3 marke po litru je nedovoljna jer je to za njih minimalno u odnosu na sva poskupljenja.  Ukoliko prerađivači ne budu željeli da otkupljuju mlijeko po većim cijenama, može doći i do gašenja ovog sektora, kaže Vladimir Usorac predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske.

-Ispod 0,95 čisti gubitak, poljoprivrednici nemaju čime finansirati taj gubitak ili će platiti mlijeko ili ćemo prekinuti proizvodnju - naglašava Usorac.

Otkupljivači i prerađivači iz Hercegovine kažu, da je trenutno nemoguće ispuniti zahtjev mljekara jer se nove otkupne cijene mlijeka mogu očekivati tek od 1.maja.

- Oni su najavili da će od prvog aprila cijena prema proizvođaču mlijeka da ide 0,95 KM, a mi sve ugovore koje mljekara ima sa našim kupcima su da moramo cijenu najaviti na mjesec dana ranije - rekao je Nenad Vukoje, Mljekara "Pađeni" Bileća.

Iz resornog ministarastva kažu, da je otkupna cijena mlijeka stvar dogovora između proizvođača mlijeka i otkupljivača, a da je u njihovoj nadležnosti isplata premija za mlijeko što redovno čine.