latinica  ћирилица
29/03/2022 |  18:06 ⇒ 18:55 | Autor: SRNA

"Ratne godine ne mogu biti u monografiji"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da, ukoliko neko želi da izradi monografiju o diplomatiji BiH, to može biti samo postdejtonski period i da za to treba formirati mješovitu komisiju koja bi odredila koji sadržaj se tu može naći.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je, osvrćući se na nalog ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković koja je u ministarstvu na čijem je čelu pokrenula izradu monografije dipomatije BiH od 1992. do 2022. godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, istakao da je to zloupotreba položaja.

- Ukoliko neko želi BiH da to bude monografija diplomatije BiH, onda ne može uključiti ratne godine - rekao je novinarima Dodik.

On je dodao da je to ministarstvo ratnih godina bilo izrazito neprijateljsko prema Srbima i da to ne može da bude dio zajedničke politike.

"Očigledno je da su muslimani krenuli da sruše sve ovo", ocijenio je Dodik.

Dodik je napomenuo da predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović daje naloge Savjetu ministara, iako to ne može bez odluke Predsjedništva BiH.

- Traži da Savjet ministara slijedi sankcije EU. Bez odluke Predsjedništva ništa ne može, a nije bilo sjednice Predsjedništva po tom pitanju -naglasio je Dodik, osvrćući se na DŽaferovićevu izjavu jučerašnju izjavu.

Dodik je podsjetio da je lično pokrenuo pitanje odnose BiH prema Ukrajini, ali da to nije uvršteno na sjednicu Predsjedništva.

- Druga dva člana Predsjedništva su odbila da o tome razgovaramo i o tome ne postoji odluka - dodao je Dodik.

To što stranci sada dolaze kod DŽaferovića, bez ostala dva člana Predsjedništva pokazuje, kaže Dodik, da se želi nešto progurati i da se to čini "bez ikakvog razloga, kršeći Ustav" kako bi stranci nešto od toga prihvatili.

Dodik je poručio da i Republika Srpska nije bez ikakve šanse.

- Mi smo sa dobrim šansama. Pokazalo se sve ovo vrijeme da BiH i ne treba entitetima jer entiteti mogu da funkcionišu. To je rezultat koji sada vidimo u svemu ovome - naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da neće biti sankcija Rusiji.

- Možda će neko od muslimana koji su na nekim pozicijama dati nalog za nešto, ali to je krivično djelo i ne može da se toleriše - poručio je Dodik