latinica  ћирилица
29/03/2022 |  18:13 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Mjerama Vlade Srpske stati u kraj cijenama i inflaciji (FOTO/VIDEO)

Očuvati kupovnu moć građana i održati investicije, cilj je mjera Vlade Srpske protiv inflacije, kaže premijer Radovan Višković. U odnosu na prošlu godinu cijene proizvoda su povećane za više od sedam odsto ali povećanjem plata, penzija i socijalnih davanja, te subvencijama u privredi i poljoprivredi pokušava se pomoći stanovništvu i domaćoj proizvodnji.
Radovan Višković (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Radovan Višković (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Cilj je što više ublažiti posljedice poskupljenja.

Statističke brojke pokazuju da su cijene u februaru u odnosu na januar ove godine rasle za 1,3 odsto. Ako se porede februarska poskuljenja sa istim mjesecom 2021. godine taj procenat je značajno veći - 7,2. Najviše su na to uticali proizvodi iz uvoza.

- Nas uvozna roba gura u probleme. Mi na domaće robe nemamo toliku inflaciju i tolika je da je ona po evropskim standardima zanemariva - rekao je Višković.

Zbog toga, opredjeljenje Srpske je da pomaže domaću proizvodnju , između ostalog različitim subvencijama u proizvodnom sektoru, kaže premijer Višković. Plate su, podsjeća rasle većom stopom u odnosu na inflaciju i to će tako, tvrdi, biti i ubuduće. Ovo je dobar način ublažavanja negativnih posljedica i pandemije i inflacije smatraju i ekonomisti.

- U uslovima uvezene inflacije koja je inflacija troškova povećanjem plata biće sačuvana kupovna moć i standard - istakao je dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Milenko Krajišnik.

Predsjednik UMEK-a Srđan Udovičić istakao je da se treba okrenuti domaćoj proizvodnji.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Razmjena mišljenja, iskustava i znanja, zajednički rad svih institucija i stručnjaka u Srpskoj u cilju ublažavanja negativnih posljedica određenih kriza davao je rezultate i ranije, kaže predsjednica Željka Cvijanović. To ,smatra, potvrđuje i činjenica da imamo rekordan broj zaposlenih bez obzira na pandemiju. Taj recept ,poručuje, treba primijeniti i u borbi sa inflacijom.

- Od izrazitog su značaja ove mjere koje je donijela Vlada koje podrazumjevaju rast ličnih primanja - istakla je Cvijanović.

Zvaničnici Srpske ocijenili su značajnom za rješavanje ekonomskih problema i konferenciju koju je u Banjaluci organizovalo Udruženje mladih ekonomista. Na dnevnom redu je bilo upravo pitanje inflacije,ali i međunarodna saradnja, digitalna transformacija i tržište nekretnina.