latinica  ћирилица
31/03/2022 |  15:58 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Dodik: Turkovićeva ne zastupa politike Predsjedništva BiH (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je danas dio sjednice Predsjedništva kojem je kao izvjestilac prisustvovala ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je za RTRS istakao da u potpunosti poštuje odluke Narodne skupštine Republike Srpske i da se tako i danas ponašao.

Dodaje da je i ranije govorio da Turkovićevu ne želi da vidi kao izvjestioca jer ona, kaže Dodik, naprosto ne zastupa politike Predsjedništva BiH.

- Јa sam ranije govorio, na prošloj sjednici, da neću da budem tu ako se ona pojavi, što sam i uradio. Izašao sam u hodnik i čekao dok su oni nešto završili. To, naravno, neće ništa škoditi, ja mogu da na sve te tačke dnevnog reda sada i koje su drugi put iznesem vitalni nacionalni interes ako se odlučim. Ako ne, onda ćemo te neke stvari pustiti. Radi se čisto o agremanima što nije neka teška priča ili nešto što bi moglo da bude važno. Mislim da je važnije da damo do znanja da ona ne može tako da se ponaša - naveo je Dodik.

Istakao je da Turkovićeva treba da zastupa zajedničke politike koje su usvojene, ali, kako je istakao, te zajedničke politike nisu usvojene.

- Јa sam na početku sjednice Predsjedništva rekao da je nedopustivo da se unilateralno ponašaju - istakao je Dodik.

Dodik ističe i da je na početku sjednice rekao da je nedopustivo unilateralno ponašanje i da se javnosti saopštavaju odluke, koje Predsjedništvo nije donijelo u vezi sa Ukrajinom i Rusijom.

- Da ne može niko posebno, pa ni DŽaferović koji je bio neki dan u Briselu da zastupa, pogotovo stavove Predsjedništva koji ne postoje i da njih predstavlja kao da ih imaju, to samo urušava stabilnost BiH i urušava mogućnost da ona uopšte nastavi da živi - kaže Dodik.

Na sjednici je usvojeno više tačaka o grantovima i kreditima za oba entiteta i Brčko. Bio je protiv onih sporazuma i ispitivanja u kojima nisu bili konkretno vidljivi MUP i Ministarstvo prosvjete Republike Srpske. Osvrnuo se i na propalu sjednicu Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH i optužbe "probosanskog" bloka da Srbi i Hrvati ruše institucije.

- Zamislite od tri konstitutivna naroda dva su kriva, samo jedan nije. Pa kakva je priča, muslimani provode svoj koncept nametanja rješenja, očigledno zna se kako parlament radi, morate da imate dogovor o tome, o dnevnom redu, a to oko BHT-a koji oni sad pokušavaju da stave kao problem BiH, nije problem BiH - istakao je Dodik.

To je problem neuspješnog rukovodstva , kaže Dodik i potcrtava da to nije javni servis svih građana.

- Ta televizija kad god može ona je protiv Srba, ona izbacuje srpske novinare, ona kaže, na protestu radnika gledao sam to, kažu da je to televizija koja je preživjela teško vrijeme u periodu rata. Ta televizija nije zajednički servis, ta televizija u pravilu neprijateljska televizija prema Republici Srpskoj i tako ih treba tretirati - naveo je Dodik.

O novom konceptu javnog servisa možemo razgovarati, ali ovakvu vrstu šikaniranja Srba ne možemo prihvatiti niti podržati, ističe srpski član Predsjedništva. Smatra da se ovdje radi o enormnoj koncentraciji, kako kaže, muslimanskog nacionalizma koji želi da napravi unitarnu zemlju čemu se, razumljivo, suprotstavljaju i Srbi i Hrvati. Јer, zaključuje Dodik, davno je prošlo vrijeme ispunjavanje nečijih želja.