latinica  ћирилица
31/03/2022 |  19:53 ⇒ 21:04 | Autor: SRNA

Vučić: Razgovaramo sa Rusima o otkupljivanju NIS-a

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbija razgovara sa ruskim partnerima o otkupljivanju "Naftne industrije Srbije", jer mora da obezbijedi naftu.
Aleksandar Vučić (Foto:TANJUG/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vučić (Foto:TANJUG/ RADE PRELIC)

Vučić je naveo da se ti razgovori vode zbog toga što 15. maja na snagu stupa odluka EU da se trećim zemljama koje imaju energetska postrojenja i kompanije sa većinskim ruskim kapitalom zabrane naftne transakcije sa Rusijom, što bi značilo i da ne mogu da uvoze naftu.

- Pričamo o tome sa Rusima, a razgovaramo i sa predstavnicima EU kako da prevaziđemo taj problem. Verujem da ćemo uspešno riješiti i pitanje nafte i pitanje gasa - izjavio je Vučić za RTS.

Na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, on je odgovorio da je Srbija već zauzela stav.

- Izašli smo sa vrlo preciznim stavovima, mudro, odgovorno i ozbiljno - rekao je Vučić, dodajući da će i dalje biti različitih pritisaka po tom pitanju.

Prema njegovoj ocjeni, od izbijanja krize na istoku Evrope Srbija je pokazala da umije da poštuje međunarodno pravo, a da, s druge strane, ne učestvuje u histeriji većine zemalja.

On je najavio da će Srbija nastaviti evropski put, dodajući da treba imati u vidu da nije članica EU i da ne mora da se povinuje svemu.

- Njemački kancelar Olaf Šolc kaže da nemačka industrija ne može da preživi bez ruskog gasa. Onda mora da razumije i malu Srbiju, koja stoprocentno zavisi od ruskog gasa, pogotovo naša industrija. I da razume Srbiju, koju nije bombardovala Rusija, nego 19 drugih zemalja - rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da bi Beograd bio dobro mjesto za pregovore Rusije i Ukrajine, Vučić je naveo da je zahvalan i Lavrovu i ambasadoru Ukrajine Aleksandru Oleksandroviču za to što su biranim riječima govorili o Srbiji.

- Beograd i Srbija se ne guraju ni u šta, ali ukoliko bi neko želeo da se u Srbiji organizuju pregovori Rusije i Ukrajine, spremni smo da garantujemo apsolutnu sigurnost i bezbjednost svim učesnicima - izjavio je on.

Na pitanje da li Beograd u nekoj novoj geopolitičkoj podjeli svijeta može postati bitan, predsjednik Srbije rekao je da bi iskreno volio da Srbija bude manje bitna i da je politika za koju se zalaže odnosi na očuvanje stabilnost, gradnju fabrika i napredak ekonomije, a ne da se priča o sopstvenoj veličini.

- Ne bih da imamo megalomansku politiku da ćemo mi da rešavamo sirijski, avganistanski i druge probleme. Mali smo mi za to - ukazao je Vučić.

Govoreći o dolasku novog američkog ambasadora Kristofera Hila, od kojeg je danas primio akreditive i o očekivanjima od njegovog mandata, on je naveo da je sa Hilom imao dobar i kvalitetan razgovor.

- Očekujem da radimo na daljem unapređenju odnosa Srbije i SAD, a videćemo kako ćemo prevazilaziti razlike po pitanju Kosova i Metohije - rekao je Vučić.