latinica  ћирилица
01/04/2022 |  14:16 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad: Obilježeno 26 godina od otvaranja masovne grobnice (VIDEO)

U Mrkonjić Gradu je obilježeno 26 godina od otvaranja masovne grobnice, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog civila i vojnika, koje su na zvjerski način ubili pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane u jesen 1995. godine.
Mrkonjić Grad - pomen - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad - pomenFoto: SRNA

Na spomen-obilježje u pravoslavnom groblju, položeni su vijenci i služen parastos.

Ljubinka Kreka iz Mrkonjić Grada u masovnoj grobnici pronašla je tijelo supruga Јove , a nekoliko dana ranije na Bunarevima brata. Prisjetila se tih teških dana i velikog bola za stradalim suprugom i bratom.

Ljilja Perić, u masovnoj grobnici pronašla je tijelo oca Dušana, brata Slobodana i strica Milorada. Boli je što za zločine još niko nije odgovarao.

Iz masovne grobnice eshumirana su tijela 181 ubijenog srpskog civila i vojnika. Sva tijela su bila masakrirana, što je utvrtio i patolog Zoran Stanković.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin rekao je novinarima da današnjim pomenom Republika i srpski narod još jednom iskazuju svoje poštovanje za žrtvu koju su dali nevino stradali borci i civili za slobodu, očuvanje i stvaranje Republike.

- To pokazuje odnos u BiH, kada nas svakim danom uvjeravaju da ne postoji ravnopravnost i jednak pristup, da postoji razlikovanje žrtve i da jedino srpska žrtva nema pravo na poštovanje i na procesuiranje onih koji su to počinili - istakao je Župljanin.

Siniša Simikić iz Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženja nestalih lica podsjetio je da je Republički centar u svom projektu Popis žrtava srpskog naroda u odbrambeno-otadžbinskom ratu evidentirao 2.214 srpskih civila i pripadnika vojske i MUP-a Srpske koji su smrtno stradali u vremenskom intervalu ljeto-jesen 1995. godine u 13 zapodnokrajiških opština.

On kaže da su Srbi, koji su se vratili na ovaj prostor poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, zatekli stravične prizore.

- Zatekli su stravične prizore, baš ovdje, na ovaj dan, prije 26 godina. Obdukciju pronađenih leševa radio je sada pokojni patolog Zoran Stanković iz čijih zapisnika se vidi da su ljude mahom ubijani tupim predmetom u glavu i da su svirepo mučeni i ubijeni - podsjetio je Simikić.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite kažu da žrtve iz masovne grobnice nisu bile žrtve iz borbenih dejstava, već lica koja su mučena i mučki ubijena.

- To su bili mučki ubijene žrtve, što je pokazala obdukcija, a nažalost pravde još uvijek nema. Analizirajući ko je to počinio, nije ni čudo što nema pravde. Živimo sa tim narodima u jednoj republici i možemo slobodno reći da je pola republike protiv toga, što dokazuje Tužilaštvo BiH koje za 26 godina nije pokrenulo optužnicu - kaže Milan Torbica iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Pozvao je cjelokupni srpski narod da bude jedinstven i jak i da jača Republiku Srpsku i njene institucije.

Osim u masovnoj grobnici iz koje je eshumirano 181 tijelo, još 176 tijela ubijenih civila i vojnika pronađeno je u više drugih grobnica.