latinica  ћирилица
01/04/2022 |  20:52 ⇒ 02/04/2022 | 08:55 | Autor: SRNA

"Broj učesnika govori o ozbiljnosti Kongresa HISPA" (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras u Bijeljini da više od 700 učesnika iz regiona, Evrope i svijeta svjedoče o ozbiljnosti Kongresa HISPA BH, kao i o uloženom trudu organizatora.
Otvoren Drugi međunarodni kongres HISPA BiH - Foto: RTRS
Otvoren Drugi međunarodni kongres HISPA BiHFoto: RTRS

- Srećna sam što su Bijeljina i Republika Srpska domaćini ovako značajnog skupa. Uvjerena sam da će diskusije biti konstruktivne, a zaključci samog kongresa korisni i primjenjivi u praksi - poručila je Cvijanović, koja je skup svečano otvorila.

Cvijanović je istakla da je počastvovana pozivom da prisustvuje ovom značajnom skupu, te organizatorima čestitala.

- I kao što su naši ljekari i zdravstveni radnici uvijek bili uz građane, tako je i dužnost institucija da podrže ovakve manifestacije, jer samo zajednički možemo raditi na unapređenju našeg zdravstvenog sistema. Želim da izrazim zahvalnost i podršku vašem radu, aktivizmu i naporima koje ulažete s ciljem zaštite zdravlja našeg stanovništva - rekla je Cvijanović u obraćanju na otvaranju Kongresa.

Otvoren Drugi međunarodni kongres HISPA BiH (Foto: RTRS)

Ona je podsjetila da su prethodne dvije godine bile naročito teške, te da je najveći teret pandemije virusa korona pao na leđa zdravstvenih radnika koji su se danonoćno borili protiv opakog, nevidljivog neprijatelja, za šta im je odala posebno priznanje.

- Iako je pandemija kovida bila tema broj jedan na planetarnom nivou, mnoga postojeća oboljenja i dalje su uzimala svoj danak. Kardiovaskularne bolesti još su jedan od vodećih, ako ne i najčešći uzročnik smrtnosti kod nas i u svijetu. Utoliko je značaj ovakvih skupova veći - u kontekstu razmjene znanja i iskustava o prevenciji, savremenoj dijagnostici i liječenju bolesti srca - naglasila je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanović je naglasila da je posljednjih godina i decenija medicina teorijski i praktično napredovala vrtoglavom brzinom, a cilj institucija je da održe korak sa savremenim trendovima, kako u pogledu nabavke moderne opreme, tako i u domenu obrazovanja i usavršavanja kadra.

- U prethodnom periodu uradili smo mnogo na tom planu. U posljednjih desetak godina, izgradili smo, opremili i rekonstruisali nekoliko regionalnih bolnica širom Republike Srpske. Do kraja godine očekujemo izgradnju nove bolnice u Doboju koja će biti jedna od najsavremenijih u regionu - istakla je Cvijanović.

Ona je ukazala da je posebna pažnja usmjerena i na usavršavanje medicinskih radnika, te da su u tom smislu uspostavljeni i značajni kontakti sa relevantnim zdravstvenim ustanovama u svijetu, u okviru kojih domaći kadrovi stiču specifična znanja i iskustva, koja potom primjenjuju u bolnicama u Srpskoj.

- Zajednički smo uradili mnogo toga, ali svjesni smo da je mnogo posla tek pred nama. Zadatak institucija je da zdravstvenom sistemu obezbijede najbolje moguće uslove za funkcionisanje i to je trajni proces koji zahtijeva posvećenost i kontinuirana ulaganja - naglasila je Cvijanović i učesnicima poželjela srećan i uspješan rad.

Kongres se održava u organizaciji Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta miokarda i moždanog udara HISPA, bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi" i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje, a pod generalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Otvaranju kongresa prisustvovali su, između ostalih, vladika Fotije, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović, kao i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, te mnogobrojni lokalni zvaničnici.