latinica  ћирилица
05/04/2022 |  15:38 ⇒ 06/04/2022 | 08:57 | Autor: RTRS

Turkovićeva u pismu svjetskim zvaničnicima ponovo optužuje Srbe i Srpsku (VIDEO)

Ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila je pismo svjetskim zvaničnicima povodom, kako je navela, 30 godina od "opsade Sarajeva" u kojem je za loše stanje u BiH okrivila političke predstavnike Republike Srpske, ocjenivši da "bezbjednosna situacija u BiH nije zadovoljavajuća i da BiH prijeti destabilizacija".
Bisera Turković - Foto: RTRS
Bisera TurkovićFoto: RTRS

Iznoseći svoje viđenje ratnih dešavanja u BiH, Turkovićeva se u pismu osvrnula i na aktivnosti koje Narodna skupština Republike Srpske sprovodi, u vezi sa vraćanjem oduzetih nadležnosti sa nivoa BiH na nivo Republike Srpske.

Ona je navela da se, kako kaže, "antiustavni zakoni nalaze u različitim procedurama usvajanja", saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Inspektor MUP-a Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je za RTRS da su Srbi čitav rat isključivo branili svoja ognjišta.

- Srpske žrtve Sarajeva su ogromne, vrlo dobro znamo da je ubistvo srpskog svata na Baščaršiji označilo početak rata u Sarajevu. Prema tome, to što Bisera Turković pokušava obmanjivanjem javnosti i svojim lažima da se vraća 30 godina unazad, odvešće je na drugu stranu istorije - poručio je Tuševljak.

Savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH za spoljnu politiku Ana Trišić Babić rekla je da Turkovićeva i radikalni dio SDA vraćaju BiH tri decenije unazad, što je pokazala i današnjim pismom u kojem pominje "opsadu Sarajeva".

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić rekla je da o Sarajevu i BiH tokom tragičnog sukoba priča Bisera Turković, osoba koja se na vrijeme izmjestila što dalje od svega toga i uživala van granica BiH.

Ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić izjavila je da Turkovićeva koristi poziciju da bi promovisala jednostranu, ratnohušačku i centralističku politiku dijela političkog Sarajeva i obmanjivala međunarodne zvaničnike.