latinica  ћирилица
05/04/2022 |  18:43 ⇒ 18:45 | Autor: SRNA

Krstić: Turkovićeva koristi poziciju za promociju ratnohušačke politike

Ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić izjavila je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković ovu poziciju koristi da bi promovisala jednostranu, ratnohušačku i centralističku politiku dijela političkog Sarajeva i obmanjivala međunarodne zvaničnike.
Milica Krstić - Foto: RTRS
Milica KrstićFoto: RTRS

Krstićeva je dodala da je pismo, koje je Turkovićiva uputila svjetskim zvaničnicima, još jedan od niza pokušaja obmane međunarodnih zvaničnika i javnosti, te da odnosi između entiteta i konstitutivnih narodam zbog njenih aktivnosti i 26 godina poslije okončanja građanskog rata, nikada nisu bili lošiji.

- Pismo je prepuno stereotipa i neistina koji su zasnovani na ratnoj propagandi i unutarističkoj politici SDA - rekla je Krstićeva Srni.

Ona je istakla da Turkovićeva potpuno zaboravlja da je u tom istom Sarajevu živjelo oko 150.000 građana srpske nacionalnosti koji su protjerani, ubijeni i nestali.

Prema njenim riječima, Srbi, koji su kroz istoriju u velikom procentu naseljavali područje Sarajeva i okoline, čije postojanje i djelovanje je utkano u temelje tog grada, danas su u tom "multietničkom" gradu svedeni na statističku grešku.

- Sarajevski Srbi su tokom rata zatvarani u logore, improvizovane zatvore, kasarne, nestajali su pod nerazjašnjenim okolnostima i završili vjerovatno u Kazanima ili drugim stratištima samo zato što su Srbi - podsjetila je Krstićeva.

Ona je navela da nadležne institucije Republike Srpske nastoje vratiti ustavne nadležnosti koje su nametanjem i primjenom sile oduzete Republici Srpskoj kroz donošenje zakona na nivou zajedničkih institucija, a koji su doneseni u proceduri koja se nikako ne može nazvati demokratskom, kako to Trukovićeva navodi.

Turkovićeva je u pismu pominjala 30 godina od "opsade Sarajeva", a osvrnula se i na aktivnosti koje provodi Narodna skupština Republike Srpske u vezi sa vraćanjem oduzetih nadležnosti sa nivoa BiH na nivo Srpske.