latinica  ћирилица
06/04/2022 |  13:19 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Košarac i Nedimović o nastavku izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u BiH (VIDEO)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem o omogućavanju nastavka izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz Srbije na tržište Republike Srpske i Federacije BiH.
Staša Košarac i Branislav Nedimović - Foto: RTRS
Staša Košarac i Branislav NedimovićFoto: RTRS

Današnji sastanak je uslijedio je nakon sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Mostaru, kao i najava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će BiH biti izuzeta od odluke Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

- Dobili smo čvrsto uvjeravanje da će Vlada Srbije donijeti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice u BiH, u skladu sa potrebama koje su iskazale Republika Srpska i Federacija BiH. Riječ je ukupnoj količini od 196.145 tona pomenutih poljoprivrednih proizvoda - rekao je Košarac.

Na sastanku je istaknuto da odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza privremenog karaktera, te da se trenutno analiziraju raspoložive količine pomenutih poljoprivrednih proizvoda zbog neizvjesnosti i poremećaja na globalnom tržištu.

Košarac i Nedimović usaglasili su da je od izuzetnog značaja nastavak spoljnotrgovinskog prometa merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, budući da je Srbija, nakon EU, najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH.

- Srbija je regionalni lider sa ozbiljnim i odgovornim politikama. Uvjereni smo da će pokazati senzibilitet i u ovom slučaju, te da će na osnovu dobrih i prijateljskih veza srpskog člana Predsjedništva Dodika i predsjednika Srbije Vučića, privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH dobiti ugovorene količine ovih proizvoda iz Srbije  - naglasio je Košarac. 

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan", pri čemu je ministar Košarac informisao ministra Nedimovića o opredijeljenosti zvaničnika Republike Srpske da BiH bude dio pozitivnih regionalnih tokova.

- U potpunosti podržavamo regionalnu saradnju i priključivanje 'Otvorenom Balkanu', prvenstveno zbog benefita za privrednu zajednicu i sve građane. U aktuelnoj situaciji sa izvozom određenih poljoprivrednih proizvoda vidljiva je prednost članstva u ovoj regionalnoj inicijativi - naglasio je Košarac.

Kako je istakao, zvaničnici Republike Srpske nastaviće da potenciraju važnost pridruživanja ''Otvorenom Balkanu'', bez obzira na protivljenja iz Federacije BiH.

- Federacija BiH je protiv ove inicijative isključivo zbog političkih predrasuda, što negativno utiče na domaći privredni sektor. Privrednici kako iz Republike Srpske, tako i iz Federacije BiH, taoci su takve politike, što je nedopustivo. Republika Srpska će nastaviti da insistira na tome da budemo dio pozitivne regionalne priče - poručio je Košarac.