latinica  ћирилица
06/04/2022 |  22:42 ⇒ 07/04/2022 | 09:35 | Autor: RTRS

Vidović: Uskoro povećanje plata i penzija; Cilj - prosječna plata od 1.200 KM (VIDEO)

U maju će doći do povećanja penzija i svih boračkih i socijalnih davanja, a u junu povećanje plate od 10 odsto. Do kraja godine moguće još jedno povećanje, najavljuje ministarka finansija Zora Vidović.
Zora Vidović u Teleringu - Foto: RTRS
Zora Vidović u TeleringuFoto: RTRS

Namjera Vlade je da prosječna plata do kraja godine bude 1.200 maraka, istakla je Vidovićeva u emisiji Telering.

Ona je istakla da su maksimala izdvajanja za privredu i poljoprivredu. Nakon dodatnih izdvajanja od 10 miliona za sjetvu, do kraja godine planirano još najmanje 20 miliona usmjeriti ka poljoprivredi.

Vidovićeva kaže da je ukupna zaduženost Srpske šest milijardi KM, u šta spadaju budžet, opštine, fondovi i javna preduzeća.

- Pedesetjedan odsto je upkupan dug, a 41,2 odsto javni dug, što znači da smo srednje zadužena zemlja, nismo prezaduženi i nismo došli do maksimuma, niti to želimo - naglasila je ministarka i dodala da politika Vlade Srpske da se ide na smanjenje duga u odnosu na bruto domaći proizvod i na apsolutno smanjenje.

Prema njenim riječima, Srpska je prošle godine uspjela da vrati onoliko koliko je i zadužila, a ove godine će malo više da vrati nego što će da se zaduži.

Ona je napomenula da se prihodi u ovoj godini solidno naplaćuju, s obzirom na inflaciju koja pokreće te prihode, ali da sa druge strane postoje i prijedlozi za davanja prema određenim kategorijama da bi se ublažili negativni efekti.

Ona je napomenula da će Vlada Srpske nastaviti da ulaže u zdravstveni sistem kako bi svakom građaninu bila obezbijeđena adekvatna zdravstvena zaštita.

- U Srpsku se jako puno investira. Za sve te investicije, na primjer u bolnice, mi se ne zadužujemo, već to izdvajamo iz budžeta. Trenutno se radi bolnica u Doboju, bolnica u Bijeljini je završena, imamo proširenje bolnice u Tesliću i u Foči, a treba da krenemo i sa izgradnjom bolnice u Trebinju i u Prijedoru - kaže Vidovićeva.

Napravljeno je nekoliko studentskih domova, fakulteta, u studentskom kampusu u Banjaluci se gradi novi fakultet, u planu je gradnja vrtića i igralište, kaže Vidovićeva.

- Vlada je u ovoj godini i u ovakvoj situaciji izdvojila 150 miliona KM iz budžeta za javne investicije, a mislim da će ta cifra biti još veća jer ćemo u junu raditirebalans budžeta - nagalasila je ministarka.