latinica  ћирилица
10/04/2022 |  12:46 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Nevesinje: Obilježeno 30 godina od formiranja Druge lake pješadijske brigade (VIDEO)

Pomenom poginulim borcima, polaganjem vijenaca na spomen obilježje, obraćanjem zvaničnika i kulturno-umjetničkim programom danas je u Luci kod Nevesinja obilježen Dan formiranja Druge lake pješadijske brigade Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.
U Luci kod Nevesinja obilježeno trideset godina od formiranja 2. Lake pješadijske brigade - Foto: RTRS
U Luci kod Nevesinja obilježeno trideset godina od formiranja 2. Lake pješadijske brigadeFoto: RTRS

Saborci su oživjeli sjećanja na vrijeme od prije 30 godina kada je nastala ova vojna formacija mala po brojnosti, ali velika po hrabrosti njenih pripadnika, po zoni odgovornosti i značaju za stvaranje Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Nevesinje Siniša Šipovac rekao je da svaki pripadnik Druge lake pješadijske brigade treba da bude ponosan, te da je ova jedinica bila na prvoj liniji odbrane i jedinstvena po mnogo čemu.

- Ovo je prva brigada u Vojsci Republike Srpske čiji su pripadnici na svoje uniforme stavili grb Nemanjića - rekao je Šipovac.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić rekao je da je Nevesinje podnijelo najveće žrtve u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović rekao je da je Druga laka pješadijska brigada imala veliki značaj za odbranu Nevesinja i da je ljudstvom pokrivala čitav potez prema Konjicu i Kalinoviku.

Druga laka pješadijska brigada je imala zonu odgovornosti dužu od 70 kilometara, na sjeverozapadnom dijelu Hercegovine, prema Konjicu.

Brigada je formirana polovinom aprila 1992. godine od mještana i dobrovoljaca.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 211 boraca i 109 civila, a više od 400 boraca je bilo ranjeno.

Poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, odbranjeni dio teritorije pripao je FBiH, a preživjeli Konjičani i mještani srpskih sela napustili su vjekovna ognjišta i raselili se po Srpskoj, najviše u Višegrad, u Srbiju i Crnu Goru.

Na spomenik poginulima u Luci članovi porodica poginulih, brojne delegacije boračkih organizacija, udruženja i lokalnih zajednica položili su vijence i cvijeće.