latinica  ћирилица
10/04/2022 |  16:15 ⇒ 16:58 | Autor: SRNA

Izaslanik hrvatske Vlade: Da nije bilo NDH ne bi bilo ni današnje Hrvatske

Izaslanik hrvatske Vlade Matko Raos poručio je danas u Splitu da ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941. godine, što je dan formiranja Nezavisne Države Hrvatske.
Split-ilustracija (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Split-ilustracija (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Raos se obratio na obilježavanju 31 godine od osnivanja jedinice HOS-a "Rafael Vitez Boban", gdje je, kako je rekao, u ime potpredsjednika hratske Vlade i ministra branitelja.

- Morate znati, da nije bilo 10. aprila 1941. ne bi bilo ni današnje Hrvatske - kratko je poručio Raos i dobio veliki pljesak svih okupljenih, prenosi portal Indeks.

Predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić rekao je da su HOS-ovci "onda bili za `Dom spremni, a da su to i danas`", te da im on kao predstavnik državne vlasti iskazuje čast.

- Država koja to dovodi u pitanje dovodi u pitanje i svoj opstanak - rekao je Šimundić.

Bivši general HOS-a i poslanik "Domovinskog pokreta" u Hrvatskom saboru Ante Prkačin rekao je da je za njega najvrednija jedinica bila ustaška "Crna legija".

On je podsjetio da je na današnji dan prije 81 godinu stvorena NDH i upitao da su Hrvati u takvoj situaciji da o tome ne smiju da govore.

Na obilježavanju 31 godine od osnivanja Devete bojne HOS-a, hrvatski ratni veterani juče su u dvorani "Lora" u Splitu uzvikivali "Za dom spremni".

U obraćanju u punoj dvorani predsjednik Udruženja Devete bojne Marko Skejo govor je završio usklikom "Za dom spremni", uz učestvovanje publike.

Socijaldemokratska partija Hrvatske osudila je izjavu Raosa i pozvala Vladu da se ogradi.