latinica  ћирилица
11/04/2022 |  06:48 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

Parlament Srpske o vetu na pet odluka Predsjedništva BiH

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koju je zatražio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog odluka Predsjedništva BiH usvojenih bez konsenzusa, biće održana danas.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Sjednica NSRS je zakazana za 12.00 časova. Prenos skupštinskog zasjedanja možete pratiti na RTRS plusu i našem portalu.

Dodik traži podršku za veto uložen u Sarajevu na pet odluka Predsjedništva BiH u kojima je preglasan.

Tri se odnose na međunarodne sporazume BiH iz oblasti obrazovanja, dok su dva sporazuma CIK-a sa OEBS-om i Mađarskom.

Veoma štetnom po vitalne interese Srpske Dodik je proglasio odluku o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i OEBS-a u BiH.

Dodik je naveo da je veoma štetna po vitalne interese Srpske i odluka o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju u vezi sa izbornom saradnjom između CIK-a BiH i Državne izborne kancelarije Mađarske.

On je kao veoma štetnu po vitalne interese Republike Srpske proglasio odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, kao i odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka.

Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, objašnjava struka, od ključnog je značaja za očuvanje Dejtona i Republike Srpske.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je za RTRS da je preglasavanje srpskog člana Predsjedništva pokazatelj da BiH teško može da ide naprijed. On je podsjetio da to nije prvo preglasavanje, ali i da se nada da će u Parlamentu Srpske biti podržan veto Dodika.

Koalicioni partneri SNSD-a jasno su stavili do znanja da su protiv preglasavanja u Predsjedništvu, a u skladu s tim će sutra i glasati.

- Naš generalni stav je da sve što je vezano za preglasavanje ne prihvatamo. Dakle, bilo koja odluka da je u pitanju, jednostavno ne prihvatamo preglasavanje bilo kog naroda - rekao je Dalibor Stević, šef Kluba poslanika Socijalističke partije.

I Ujedinjena Srpska prati koalicione partnere. Šef Kluba poslanika ove stranke Kostadin Vasić navodi da će podržati Dodikov veto, odnosno glasati u skladu sa interesima koje on zastupa u BiH.

Potpredsjednica PDP-a Јelena Trivić rekla je da će Klub poslanika ove stranke sutra usaglasiti stavove o posebnoj sjednici.

- Mislim da ćemo učestvovati, ali ne mogu sada ništa da govorim - rekla je Trivićeva.

Profesor ustavnog prava Vitomir Popović pojasnio je da se na svako preglasavanje po Dejtonskom sporazumu i Ustavu može uložiti veto.

On je istakao da svaki put kada dva člana Predsjedništva budu preglasala Srbe i Republiku Srpsku, Dodik treba da zaštiti vitalni interes Srpske i zatraži posebnu sjednicu Parlamenta.