latinica  ћирилица
11/04/2022 |  15:09 ⇒ 22:22 | Autor: RTRS

Cvijanović: Bošnjaci i PDP naručili, Britanci isporučili (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je, reagujući na sankcije Velike Britanije, da se gledajući šta se dešava, može zaključiti da su "Bošnjaci i PDP naručili, a Britanci isporučili".
Željka Cviijanović - Foto: RTRS
Željka CviijanovićFoto: RTRS

Cvijanović je rekla je da su sankcije Velike Britanije politička poruka svim političarima koji štite Srpsku.

- U suštini jedna od stvari koje su sad na sceni, su upravo pritisci koje smo trpili kao vlast da se ne donese ovaj zakon o imovini u NSRS kojim se derogira prethodno doneseni, odnosno davno doneseni zakon nametnut od strane britanskog državljanina koji je vršio dužnost visokog predstavnika Pedija Ešdauna - navela je Cvijanović.

Ističe da je NSRS usvojila svoj zakon.

- S obzirom na to da je NSRS usvojila taj zakon, on je došao kod predsjednika Republike na potpis, te na upućivanje na službenu objavu. I naravno da vjerujem da sve ovo što se dešava i sankcije imaju i te kako veze sa tim činom, iz prostog razloga što je traženo da na sebe preuzmem taj veliki rizik i odgovornost, a to je da ne potpišem taj zakon. I onda kad se ne bih slagala, ne bih išla protiv volje NSRS - istakla je Cvijanović. 

Naglasila je da Parlament Republike Srpske ima puno pravo da donosi zakone i da ti zakoni mogu biti preispitivani na različite načine, ali i da predsjednik Republike Srpske bez velikog razloga ne treba da ulazi u takvu vrstu konflikta sa Narodnom skupštinom Republike Srpske.

Podsjećanja radi, Velika Britanija je danas saopštila da je sankcionisala člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović zbog, kako je napisano, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.