latinica  ћирилица
11/04/2022 |  15:48 ⇒ 15:50 | Autor: SRNA

Anđelković: Britanske sankcije ne doprinose stabilizaciji, sljedeća Srbija

Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković rekao je za Srnu da britanske sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodik i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović neće doprinijeti stabilizaciji odnosa u BiH i da su uvedene zbog protivljenja ulaska BiH u NATO, te ocijenio da će se unarednoj fazi na udaru naći i Srbija.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- Plašim se da ovaj potez Britanije nije samoinicijativan, već da je reč o široj akciji nekih zapadnih krugova koji imaju za cilj da ono što smatraju "svojim dvorištem" stave pod punu okupaciju, a to su BiH i Srbija koje još nisu ušle u NATO - istakao je on.

Anđelković je naglasio da je udar na Dodika sada dinamiziran samo zato što nije želio da dopusti ulazak BiH u NATO, a u narednoj fazi isto će se raditi i sa Srbijom, odnosno, izmišljaće se stvari da bi se izvršio ozbiljan pritisak na Banjaluku, a kasnije i Beograd s ciljem da budu prisiljeni i Republika Srpska i BiH, odnosno Srbija, da uđu u NATO.

On je naveo da je jasno da Republika Srpska, odnosno njeno rukovodstvo ni na koji način nisu narušavali Dejtonski sporazum, nego su Dejton podrivali oni koji su, protivno duhu tog mirovnog sporazuma, nametali centralizaciju koja je u skladu sa ratnim ciljevima sarajevske elite.

Britanija, kaže Anđelković, sve to dobro zna, ali cijelu stvar koristi na krajnje nekorektan način, kako bi situaciju u BiH stavila u kontekst trenutnih dešavanja na istoku Evrope.

On je upitao da li to London radi samo zato što je iz nekog razloga našao interes da istupa kao lobista određenih sarajevskih krugova ili na taj način pokušava da se vrati na geopolitičku scenu, demonstrirajući svoju zabrinutost za Balkan, naravno na pogrešan način, jer ne govori o pravim krivcima, već projektuje krivicu na one koji nisu odgovorni.

- Kako god bilo, riječ je o nečemu što neće doprinijeti stabilizaciji odnosa u BiH - smatra Anđelković.

On je rekao da su ovakvi potezi uvijek razlog za zabrinutost, jer Britanija sama po sebi nije ozbiljan faktor ako to radi kako bi za nekog lobirala ili skrenula pažnju na svoj značaj, ali ako je iza svega toga nešto mnogo ozbiljnije, na primjer američka namjera da zaokruži NATO na ovim prostorima, onda je uvod u mnogo veće pritiske i na Beograd i Banjaluku.

Prema njegovim riječima, sam po sebi taj potez ima jednu dimenziju koja priziva zabrinutost, ali da li je realan ili nije, vidjeće se u narednim koracima.

Velika Britanija uvela je danas sankcije Dodiku i Željki Cvijanović zbog, kako je obrazloženo, "njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH".