latinica  ћирилица
11/04/2022 |  15:57 ⇒ 12/04/2022 | 07:00 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja na britanske sankcije (VIDEO)

Velika Britanija saopštila je da je uvela sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog, kako je navedeno, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.
Amblem Republike Srpske - Foto: RTRS
Amblem Republike SrpskeFoto: RTRS

Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković rekao je za Srnu da britanske sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodik i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović neće doprinijeti stabilizaciji odnosa u BiH i da su uvedene zbog protivljenja ulaska BiH u NATO, te ocijenio da će se unarednoj fazi na udaru naći i Srbija.

- Plašim se da ovaj potez Britanije nije samoinicijativan, već da je reč o široj akciji nekih zapadnih krugova koji imaju za cilj da ono što smatraju 'svojim dvorištem' stave pod punu okupaciju, a to su BiH i Srbija koje još nisu ušle u NATO - istakao je on.

Anđelković je naglasio da je udar na Dodika sada dinamiziran samo zato što nije želio da dopusti ulazak BiH u NATO, a u narednoj fazi isto će se raditi i sa Srbijom, odnosno, izmišljaće se stvari da bi se izvršio ozbiljan pritisak na Banjaluku, a kasnije i Beograd s ciljem da budu prisiljeni i Republika Srpska i BiH, odnosno Srbija, da uđu u NATO.

On je naveo da je jasno da Republika Srpska, odnosno njeno rukovodstvo ni na koji način nisu narušavali Dejtonski sporazum, nego su Dejton podrivali oni koji su, protivno duhu tog mirovnog sporazuma, nametali centralizaciju koja je u skladu sa ratnim ciljevima sarajevske elite.

Karan: Britanske sankcije su udar na dva simbola Srpske

Sankcije koje je danas Velika Britanija uvela predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku su udar na dva simbola Srpske - na predstavnika njenih građana i na predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH, rekao je za RTRS profesor ustavnog prava Siniša Karan.

- Sankcije su napad na građane Republike Srpske, na izbornu volju svih njenih građana koji su na izborima izabrali predsjednicu Srpske i člana Predsjedništva. Napad je to i na politiku koja se zove zaštita interesa Republike Srpske. Ovo je napad na politiku koja štiti Ustav Srpske u okviru ustavne pozicije BiH - rekao je Karan.

Savić: Sankcije političarima Srpske ne doprinose rješenjima

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić rekao je Srni da britanske sankcije istaknutim i izabranim predstavnicima Srpske ničemu ne doprinose, a pogotovo rješavanju problema u BiH.

Savić je upitao da li su jedini način komunikacije u današnjem savremenom svijetu sankcije i postoji li ikakav drugi način.

Špirić: Sankcije produbljuju otvorena pitanja i stvaraju prostor za krizu

Odluka Vlade Velike Britanije o uvođenju sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović sigurno neće riješiti nijedan problem u BiH, već će samo produbiti otvorena pitanja i stvoriti prostor za mnogo veću krizu, izjavio je Srni zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

- Poznato je da su sankcije oružje u rukama moćnih zemalja i moćnih igrača na međunarodnom planu. Gotovo je sigurno da neće riješiti nijedno otvoreno pitanje nego će ih produbiti, i produbiti krizu. Ove sankcije neće pomoći bilo kome da izgradimo bolje odnose - rekao je Špirić.

On je izrazio žaljenje što predstavnici mnogih zemalja nisu shvatili da je samo unutrašnji dijalog garancija dobrog života i suživota, a nikako nametanja spolja, pogotovo uvođenje sankcija.

- Gotovo je sigurno, ako su Velikoj Britaniji jedini problem Republika Srpska i njeno rukovodstvo, onda bi se moglo reći da globalni svijet živi u idealnim i idiličnim uslovima, što naprosto ne stoji - rekao je Špirić.

Novaković Bursać: Sankcije su nastavak pritiska radi destabilizacije Srpske

Odluka Vlade Velike Britanije o uvođenju sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović predstavlja nastavak pritiska na najistaknutije političke predstavnike srpskog naroda radi destabilizacije prilika u Srpskoj, izjavila je Srni šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je ocijenila da je riječ o pokušaju narušavanje ugleda Dodika i Cvijanovićeve na međunarodnom planu, kao i zaustavljanja borbe za ustavne nadležnosti i prava srpskog naroda da putem svojih izabranih predstavnika donosi odluke u skladu sa nadležnostima.

Ona smatra da je to i pokušaj modeliranja izborne volje građana Republike Srpske na narednim izborima.

- Ovakva ili slična odluka je bila očekivana, ali ipak iznenađuje da je administracija te velike zemlje, nekad kolonijalne sile, u obrazloženju posegnula za zamjenom teza na način da se borba za poštovanje Ustava naziva rušenjem države, te za konstrukcijama i neistinama koji se kreiraju u Sarajevu o imaginarnom ruskom uticaju, podrivanju međunarodnog prava, secesiji i slično koji dolaze iz Republike Srpske - navela je Bursaćeva.

Ona je ukazala da upravo činjenice govore suprotno jer su generatori krize na nekoj drugoj strani, odnosno u Federaciji BiH.

- Imajući na umu da su upravo iz Velike Britanije dolazili određeni službenici koji su najviše uticali na nelegalan i neustavan prenos nadležnosti i na jako aktivan lobi koji nastoji održati određene slike i predstave ratu u BiH, ne čudi nastojanje administracije te zemlje da svim raspoloživim sredstvima zaustavi aktuelnu borbu srpskog naroda za ustavnu poziciju i istinu u BiH, a čiji je Dodik simbol - dodala je Bursaćeva.

Majkić: Odluka o sankcijana neće doprinijeti boljim odnosima u BiH

Odluka Vlade Velike Britanije o uvođenju sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović ni na koji način neće doprinijeti boljim odnosima u BiH, izjavila je Srni delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

U masi nejasnih i potpuno nerazumnih poteza koje povlače takozvane zemlje visoke demokratije, svjedoci smo još jedne takve odluke. Obavještenje smo dobili putem `Tviter` naloga ambasadora Velike Britanije Metju Filda koji je požurio da to objavi - rekla je Majkićeva.

Ona je ukazala da je britanski ambasador BiH do sada u bezbroj primjera pokazao svoju pristrasnost i nedosljednost.

Organizacija starješina VRS: Sankcije - udar na Srbe i Republiku Srpsku

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske saopštila je da su britanske sankcije predsjedniku Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku još jedan istorijski udar na Srbe i Republiku Srpsku, kao najveću i najsvetiju vrijednost srpskog naroda proisteklu iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Iz ove organizacije ističu da će Republika Srpska i srpski narod iz ovih sankcija izaći još jači, jedinstveniji i čvršći u opredjeljenju da Srpska i Srbi nisu niti za izdaju, niti za prodaju.

- U uslovima nemoći na globalnoj svjetskoj pozornici i odsustvu hrabrosti za obračun sa velikim svjetskim silama, koje ne mogu pokoriti svojim vjekovnim kolonijalnim interesima, svoje otrovne strelice usmjeravaju prema jednom malom, ali slobodarskom narodu i jednoj maloj, ali, slobodarskoj Republici Srpskoj - navode iz Organizacije.

Nović: Sankcije - nemoć politike sile koja ne poštuje demokratiju

Izricanje britanskih sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović je nemoć politike koja priznaje silu kao demokratiju, rekao je Srni predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović.

- Izricanje sankcija je nemoć politike koja nema snage da vodi dijalog i ne poštuje demokratsko poimanje svijeta, već priznaje silu kao demokratiju - istakao je Nović.

On je ocijenio da je izricanje sankcija Dodiku i Cvijanovićevoj nesporno udar na građane Republike Srpske, koji su legalno, legitimno i na demokratski način izabrali svoje rukovodstvo - srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske.

- Sa kim to onda žele da razgovaraju ako ne sa izabranim predstavnicima naroda u Republici Srpskoj? - pita Nović.

On kaže da je za žaljenje da se Velika Britanija "stavila na stranu onih koji ne samo da mrze, nego žele da satanizuju srpski narod".

Tegeltija: Britanske sankcije - atak na cijelu Srpsku

Srpski narod u Republici Srpskoj prepoznaje da su britanske sankcije predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku atak na cijelu Srpsku i njen položaj u BiH, izjavio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.
 
On je rekao za Srnu da sankcije koje je Velika Britanija uvela najvišim od naroda na demokratskim izborima izabranim funkcionerima Republike Srpske, nažalost, nisu iznenađenje, nego predstavljaju kontinuitet pristrasnosti britanske spoljne politike u BiH, koja favorizuje bošnjačku politiku i politiku unitarizma u BiH.

Galijašević: Zlonamjerno britansko ponašanje

Ekspert za bezbjednost DŽevad Galijašević izjavio je danas Srni da uvođenje sankcija Velike Britanije predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku pokazuje da se Britanija ponaša zlonamjerno, jer time gradi javno uvjerenje da neko u Srpskoj podriva politički sistem i da očekuje "nešto od hiljadu kilometara udaljene Moskve".

- Niti je bilo takvih izjava, niti postoje takve politike, niti Srpska mijenja svoj odnos prema EU niti mijenja odnos prema Dejtonskom sporazumu kojeg javno podriva lider SDA Bakir Izetbegović sa njihovim "znanjem" - naveo je Galijašević.

On je naglasio da upravo Britanci preko Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ žele nestabilnu situaciju, zloupotrebljavaju domaće službe i institucije i žele rat u BiH kao znak rata u Evropi, to jest kao pojavu koja bi destabilizovala Evropu.

- Zato i ovo rade. Nijedna mjera, nijedna radnja nijedan politički stav niti ponašanje ni Dodika ni Cvijanovićeve ne daje opravdanje za ovakve mjere - istakao je Galijašević.

On je rekao da Velika Britanija to ne radi Dodiku i Cvijanovićevoj, već da Britanci to Srbima rade već zadnje dvije stotine godina, od prvih elemenata srpske samostalnosti Britanija to radi, ganja "nekave ruske aveti na Balkanu".

Ćeranić: Sankcije ukazuju na generatora kampanje protiv rukovodstva Srpske

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić izjavio je danas Srni da uvođenje sankcija Vlade Velike Britanije predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku ukazuje na generatora kampanje koja se duže vremena vodi protiv Srpske i njenog legitimno izabranog rukovodstva.
 
Ćeranić je rekao da ovaj potez treba posmatrati u kontekstu ambicije britanske diplomatije da ostvari potpunu kontrolu na Balkanskim poluostrvom, odnosno da vrati svoj nekadašnji imperijalni sjaj i odnosa Britanije prema Rusiji i Srbima kao narodu kojeg su oni uvijek vidjeli kao male Ruse.

Prema njegovim rječima, sve ono što nisu mogli da urade ruskom narodu, Britanci su su pokušali da učine srpskom narodu.

On je dodao da bi se odnos Britanije prema Rusiji mogao okvalifikovati kao hibridni rat koji traje već 200 godina, te da takav odnos prema Rusima datira od vremena kada je ruska vojska predvođena tadašnjim ruskim imperatorom Aleksandrom Prvim ušla u Pariz i potisla potpuno Napoleona i njegove trupe.

- Od tada traje otpor prema Rusiji iz straha da bi ta zemlja mogla politički vladati cijelom Evropom - naveo je Ćeranić.

Vulić: Sankcije su odraz vaše nemoći

Poslanik SNSD-a u Predstavničkkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić poručila je Engleskoj i SAD da su im jadne njihove sile i moći, ističući da su sankcije odraz nemoći i nepoštovanja.

- Imajući u vidu da vi volite samo podobne Srbe, naročito one iz PDP-a čijoj djeci ste stanove obezbijedili u Londonu, ne čudi zašto mrzite, prezirete i ne volite bilo koga i bilo šta što srpstvom odiše - naglasila je Vulićeva u izjavi Srni reagujući na saankcije koje je Velika Britanija uvela srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Vulićeva je istakla da za zemlju za koju treba viza i nije neka šteta nemogućnost putovanja u nju, a stvari u britanskom muzeju koje potražuju druge zemlje kao svoje blago mogu se pogledati i onlajn.

- Vi ste kao nacija frigidni, nemate osjećaj, niti pripadnost, pa ne razumijete šta je ljubav bez granica ka svom narodu i Republici Srpskoj. Vi ste za žaljenje. Nisu nas uništile NATO bombe, neće ni vaše zabrane. Republika Srpska ljepša, zdravija i moćnija je od svog vašeg bijesa, nemoći i zlobe. Republika Srpska je ljubav, Republika Srpska je vječna! -  poručila je Vulićeva.

Stevandić: Sankcije vrsta kažnjavanja ljudi koji ne rade po diktatu 

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da je uvođenje britanskih sancija srpskom članu Predsjedništva Bih Miloradu Dodiku i predsjednici Srpske Željki Cvijanović vrsta odmazde i kažnjavanja ljudi koji ne rade po diktatu.

Stevandić je istakao i da je to dokaz da Dodik i Cvijanovićeva nisu vodili vazalnu politiku.

Čavić: Sankcije - kontinuitet od nastanka Srpske

Sankcije koje je Velika Britanija uvela predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedištva BiH Miloradu Dodiku predstavljaju kontinuitet prema Srpskoj od njenog postanka, ocijenio je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

- Svaki put kada postoji neslaganje u viđenju budućnosti zemlje i odnosa prema Dejtonskom sporazumu i prema Ustavu BiH, kada postoji neslaganje između onih koji imaju moć da daju sankcije i oni koji su ovde zaduženi da sprovode Dejtonski sporazum i žive u njegovim okvirima, svaki put su se potezale sankcije - rekao je Čavić.

Bjelica: Sankcije - arhaičan metod amerike i njenih satelita

Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica izjavio je da je metod sankcija političarima arhaičan, a živim ga održavaju samo SAD i sateliti koji ovaj dio svijeta i dalje tretiraju kao svoje kolonije.

- Taj metod sankcija koje su u Srpskoj i Srbiji ljudi dobro osjetili i živjeli i sam sam preživio. Zbog toga nikome to ne želim, a rastužuje me što i dalje tretiraju ovaj dio svijeta kao svoje kolonije - rekao je Bjelica Srni, reagujući na sankcije koje je danas Velika Britanija uvela za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i Milorada Dodika.

On je istakao da ovdje nema ni rata, ni tenzija, ni razloga da paradiraju silna oklopna vozila, a da Njemačka šalje vojsku kao 1914. i 1941. godine.

- Danas vidimo da sankcije uvode i Rusiji, da prebrojavaju svijet metodom "ili si s nama ili si protiv nas". Naravno, ko god nije sa njima ili želi biti neutralan pokušaće da kazne i da im se osvete - rekao je Bjelica.

On je ocijenio veoma čudnim obrazloženje da dva srpska političara mogu biti prijetnja stabilnosti cijelom zapadnom Balkanu, te da su u ugrožavanju bezbjednosti ohrabreni ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, podsjećajući na izreku da "kada Rusiji žele da udare čvoku, tada nama dijele šamare".

Nešić: Obrazloženje za sankcije kao da je pisano u centrali SDA

Obrazloženje za uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kao da je pisano u centrali SDA, a ne u Vladi Velike Britanije, izjavio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Nešić je u izjavi Srni rekao da DNS i on lično ne podržavaju bilo kakve sankcije, bilo kome, ocijenivši smiješnim obrazloženje za uvođenje najnovijih mjera.

- Ovakve odluke sigurno ne doprinose stabilizaciji prilika u BiH, već suprotno. Ovoj zemlji nikada nikakvo dobro nije donijelo miješanje stranih faktora u unutrašnja pitanja, a svi problemi koje imamo su posljedica stranog intervencionizma - istakao je Nešić.

SDS protiv sankcija

U SDS kažu da su protiv sankcija bilo kome.

- Mi smo najbolje na svojoj koži osjetili - rekao je poslanik SDS-a u NSRS Miladin Stanić.

Izvor: RTRS/SRNA